A krumplit szeretjük, bár régebben elterjedt róla, hogy egészségtelen, szerencsére azóta kiderült, hogy ez nem igaz, és nagyon jót teszünk a szervezetünknek, ha rendszeresen fogyasztjuk. Nagyszerű káliumforrás, jó hatással van a vérnyomásra, és még a vesekövesség megelőzésében is hatékony lehet. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a nagy áremelkedés közben még mindig az olcsóbb ételek közé tartozik, így a pénztárcánk is örülni fog, ha a krumplit beépítjük az étrendünkbe.
Egyszerű tejszínes krumpli
Hozzávalók:
- 3 csésze habtejszín
- 1,5 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
- 1/2 kg krumpli, vékonyan felszeletelve
- apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a tejszínt, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Rendezzük el szorosan a burgonyát egy olajjal kikent tepsiben, majd öntsük rá a tejszínes keveréket. Süssük 45-55 percig, amíg a burgonya megpuhul és a teteje enyhén megpirul. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk állni, a tetejét megszórjuk petrezselyemmel.
A legjobb krumplileves
Hozzávalók:
- 6 szelet bacon felkockázva
- 3 csésze hámozott, felkockázott krumpli
- 1 kis sárgarépa lereszelve
- 1/2 csésze apróra vágott hagyma
- 1 evőkanál szárított petrezselyem
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 400 ml alaplé
- 3 evőkanál liszt
- 3 csésze tej
- 200 gramm krémsajt
- 2 zöldhagyma
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben lepirítjuk a bacont, majd hozzáadjuk a zöldségeket, krumplit, fűszereket, húslevest és felforraljuk. Kis lángon lefedve főzzük 10-15 percig, amíg a krumpli megpuhul. Közben simára keverjük a lisztet a tejjel és egy merőkanál forró levessel, majd behabarjuk ezzel a levesünket, felforraljuk és kevergetjük, amíg kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a krémsajtot, keverés mellett megolvasztjuk, majd tálaláskor megszórjuk apróra vágott zöldhagymával.
Sváb krumplisaláta
Hozzávalók:
- 1 kg kis méretű krumpli
- 3 szelet bacon
- 2 közepes lila hagyma felkockázva
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1/3 csésze alaplé
- 1 evőkanál mustár
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/3 csésze apróra vágott friss metélőhagyma és petrezselyem
Elkészítése:
Héjában megfőzzük a krumplit nagyjából 20 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni teljesen. Amíg hűlnek a krumplik, megpirítjuk a bacont egy nagy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, majd mehet bele az ecet, amivel két perc alatt összeforraljuk az egészet. Ehhez keverjük az alaplevet, mustárt, sót, borsot, egyet forralunk rajta és kész is van. Ezek után meghámozzuk a főtt krumplit, vékony szeletekre vágjuk és a serpenyőben összekeverjük a szeleteket szósszal és a friss zöldfűszerekkel. Melegen tálaljuk.
Kétszer sült krumpli
Hozzávalók:
- 4 nagy krumpli
- 1/2 csésze tejföl
- 1/2 csésze tej
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál tejszín
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- 4 szelet bacon apróra vágva
- 1/4 csésze apróra vágott zöldhagyma
Elkészítése:
A krumplit héjában megsütjük a sütőben (amíg villával könnyen átszúrható lesz), majd félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét, egy keveset hagyva a héjában. A kikanalazott krumplihoz egy nagy tálban hozzáadjuk a tejszínt, tejet, tejfölt, vajat és ezekkel pürésítjük. A pürénkbe belekeverjük a többi hozzávalót – reszelt sajt, bacon és zöldhagyma –, majd visszatöltjük a krumplikba a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirulásig sütjük.
Serpenyős krumpli sok fokhagymával
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 12 gerezd fokhagyma meghámozva
- 1 kg krumpli felkockázva
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 nagy kaliforniai paprika felkockázva
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, és 10 percig kis lángon pirítjuk kevergetve, hogy megpuhuljon. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, sót és borsot, majd fedő nélkül főzzük 15 percig. Ezek után mehet bele a paprika, amivel még 10 percig pirítjuk, és már tálalhatjuk is.