nlc.hu
Gasztro
5 gyors étel krumpliból

5 gyors étel krumpliból, amit meg kell kóstolni

A krumpli egyre inkább visszatér az asztalunkra az elszállt élelmiszerárak miatt (nem mintha a krumpli ára csökkenne...), úgyhogy hoztunk 5 olyan krumplis receptet, amit érdemes felvenni az otthoni étlapra.

A krumplit szeretjük, bár régebben elterjedt róla, hogy egészségtelen, szerencsére azóta kiderült, hogy ez nem igaz, és nagyon jót teszünk a szervezetünknek, ha rendszeresen fogyasztjuk. Nagyszerű káliumforrás, jó hatással van a vérnyomásra, és még a vesekövesség megelőzésében is hatékony lehet. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a nagy áremelkedés közben még mindig az olcsóbb ételek közé tartozik, így a pénztárcánk is örülni fog, ha a krumplit beépítjük az étrendünkbe.

Egyszerű tejszínes krumpli

tejszínes krumpli jénai edényben

Tejszínes krumpli (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 3 csésze habtejszín
  • 1,5 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
  • 1/2 kg krumpli, vékonyan felszeletelve
  • apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a tejszínt, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Rendezzük el szorosan a burgonyát egy olajjal kikent tepsiben, majd öntsük rá a tejszínes keveréket. Süssük 45-55 percig, amíg a burgonya megpuhul és a teteje enyhén megpirul. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk állni, a tetejét megszórjuk petrezselyemmel.

A legjobb krumplileves

krumplileves piros fazékban

A legjobb krumplileves (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 6 szelet bacon felkockázva
  • 3 csésze hámozott, felkockázott krumpli
  • 1 kis sárgarépa lereszelve
  • 1/2 csésze apróra vágott hagyma
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 400 ml alaplé
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 csésze tej
  • 200 gramm krémsajt
  • 2 zöldhagyma

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben lepirítjuk a bacont, majd hozzáadjuk a zöldségeket, krumplit, fűszereket, húslevest és felforraljuk. Kis lángon lefedve főzzük 10-15 percig, amíg a krumpli megpuhul. Közben simára keverjük a lisztet a tejjel és egy merőkanál forró levessel, majd behabarjuk ezzel a levesünket, felforraljuk és kevergetjük, amíg kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a krémsajtot, keverés mellett megolvasztjuk, majd tálaláskor megszórjuk apróra vágott zöldhagymával.

Sváb krumplisaláta

krumplisaláta kis vegben

Sváb krumplisaláta (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg kis méretű krumpli
  • 3 szelet bacon
  • 2 közepes lila hagyma felkockázva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1/3 csésze alaplé
  • 1 evőkanál mustár
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/3 csésze apróra vágott friss metélőhagyma és petrezselyem

Elkészítése:

Héjában megfőzzük a krumplit nagyjából 20 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni teljesen. Amíg hűlnek a krumplik, megpirítjuk a bacont egy nagy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, majd mehet bele az ecet, amivel két perc alatt összeforraljuk az egészet. Ehhez keverjük az alaplevet, mustárt, sót, borsot, egyet forralunk rajta és kész is van. Ezek után meghámozzuk a főtt krumplit, vékony szeletekre vágjuk és a serpenyőben összekeverjük a szeleteket szósszal és a friss zöldfűszerekkel. Melegen tálaljuk.

Kétszer sült krumpli

kétszer sült krumpli tepsiben

Kétszer sült krumpli (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 nagy krumpli 
  • 1/2 csésze tejföl
  • 1/2 csésze tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 csésze reszelt cheddar sajt
  • 4 szelet bacon apróra vágva
  • 1/4 csésze apróra vágott zöldhagyma

Elkészítése:

A krumplit héjában megsütjük a sütőben (amíg villával könnyen átszúrható lesz), majd félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét, egy keveset hagyva a héjában. A kikanalazott krumplihoz egy nagy tálban hozzáadjuk a tejszínt, tejet, tejfölt, vajat és ezekkel pürésítjük. A pürénkbe belekeverjük a többi hozzávalót – reszelt sajt, bacon és zöldhagyma –, majd visszatöltjük a krumplikba a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirulásig sütjük.

Serpenyős krumpli sok fokhagymával

serpenyős krumpli paprikával

Serpenyős krumpli kaliforniai paprikával és fokhagymával (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 12 gerezd fokhagyma meghámozva
  • 1 kg krumpli felkockázva
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1 nagy kaliforniai paprika felkockázva

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, és 10 percig kis lángon pirítjuk kevergetve, hogy megpuhuljon. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, sót és borsot, majd fedő nélkül főzzük 15 percig. Ezek után mehet bele a paprika, amivel még 10 percig pirítjuk, és már tálalhatjuk is.

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top