Kétmillió egy üveg bor a világ legkisebb szőlőbirtokán, és arra kérnek, hogy ne igyál belőle

nlc | 2022. Szeptember 17.

Nem tudjuk, kamu-e, amit csinálnak, de az biztos, hogy rendkívül meggyőző és szép a Mari 10 nevű borászat és szőlőbirtok. A Reggio Emilia szívében, egy 16. századi épület tetején található vállalkozásnak nincs külön birtoka: ami szőlőjük van, az mind itt terem a tetőn. Ennek megfelelően

évente nagyjából 30 üveg bort állítanak elő, ezt azonban 5 ezer euróért, azaz 2 millió forintért árulják.

Mármint üvegenként. Ha ez nem lenne elég: azt kérik, hogy aki vesz tőlük, az ne igya meg. Nem azért alkották meg ugyanis. Tulio Masoni tulajdonos a CNN-nek úgy fogalmazott: üvegeik a polcra, sőt, vitrinbe valók, hogy a baráti társaságok diskuráljanak róla, nem azért, hogy megigyák. Egy biciklikereket is fel lehet akasztani a falra, hogy az emberek gyönyörködjenek benne és rájöjjenek, milyen szép – az ő borai is hasonlóak. Műalkotások tehát, nem szimpla italok.

A szőlőtőkék földjét egyébként tojással, banánnal és hínárral vegyítik, plusz Masoni szerint hozzáad az ízhez a város nyüzsgése is, a végeredmény pedig izgalmas, komplex, hosszú lecsengésű. Igaz, ezt már tényleg el kell hinnünk neki, ugyanis bár egészen sokan vásárolnak tőle – főleg éttermek és cégek, de ők is azért, hogy továbbadják a borokat ajándékként – olyannal még nem találkozott senki, aki tényleg meg is itta volna. 

Ha Magyarországon hozzáférhető, nem ilyen drága borokra vágysz, amelyeket meg is szabad inni, erre tessék!

Exit mobile version