nlc.hu
Gasztro

Elektromos konyhai eszközök só helyett

Jönnek a konyhai eszközök, amelyek só nélkül sóznak

Japán kutatók olyan konyhai eszközöket fejlesztettek ki, amelyek elektromosságot használnak só helyett.

Az OddityCentral híre szerint már jövőre kaphatók lesznek olyan konyhai eszközök – kanalak és tálak – amelyek már elektromosságot használnak ahhoz, hogy sósabb ízűek legyenek az ételek.

Tény, hogy a só sokkal jobb ízűvé teszi az ételeket, de egy nagyon veszélyes összetevő is, amely túlzott fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat, például magas vérnyomást, szívbetegségeket és szélütést okozhat. De mi lenne, ha az ételeket sós ízűvé tennénk anélkül, hogy sót használnánk?

Nem lesz szükség ennyi sóra a jövőben (Fotó: Pexels.com)

Nem lesz szükség ennyi sóra a jövőben (Fotó: Pexels.com)

Ezen dolgoznak már évek óta a Meiji Egyetem tudósai és a Kirin Holdings fejlesztői. Még áprilisban bemutattuk az első áttörést jelentő alkotásukat – egy pár intelligens pálcikát –, de most már készen állnak, hogy újabb termékeiket a piacra dobják.

Az okos pálcikák nátriumionokat juttattak az ételből a felhasználó szájába, hogy fokozott sós érzést keltsenek –, de volt egy nagy probléma is. Korlátozott felületük miatt az evőpálcikákat a felhasználó alkarján lévő áramforráshoz kellett csatlakoztatni. A projekt mögött álló csapat által kidolgozott legújabb edények azonban már enélkül is működnek.

A nemrég bemutatott intelligens kanál és tál bőséges helyet kínál a beépített akkumulátornak, így többé nem kell attól tartanod, hogy minden használatkor tápegységhez kell csatlakoztatnod őket.

Az új intelligens kanál és tál 1,5-szer sósabb ízűvé teheti az ételeket, ami örvendetes hír azoknak, akik szeretik a sós ételeket, de egészségügyi okokból oda kell figyelniük a sóbevitelre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top