Két szerelem egy levesben: szilvásgombóc-leves tésztagyúrás nélkül – recepttel!

Haranghy Orsi | 2022. Október 26.
A leves, ami felér egy isteni őszi édességgel: a szilvaleves, a szilvás gombóc és a gnocchi násza.

Mit keres a fahéjas morzsás gombóc a levesben? Valószínűleg minket. Egy igazi crossover egy tányérban: a szilvás gombóc egész évben jó ötlet, ahogyan a gnocchi is. A fahéjas szilvaleves pedig hagyományos felvezetője a karácsonyi ünnepi vacsoráknak, és persze a szilvaszezon kedvelt gyümölcslevese.

Sinkó Bori, a Nagymező utcai Hokedli séfje volt az ihletadó, akik étlapra tették a szilvásgombóc-levest. Megkértük az étteremtulajdonos konyhafőnököt, mutassa meg, miként készül ez a kellemesen édes és fahéjas, őszies hangulatú leves.

Nem szabad sokáig ázni hagyni a levesben a gnocchikat, de ez a veszély nem fenyeget / Fotó: Hokedli ételbár

Hokedli, a legszerethetőbb főzelékező Budapesten

A főzelék speciálisan magyar étel és szent ügy. A zöldségekben gyakran nem bővelkedő magyar ételekkel szemben a főzelékeket a zöldségek ihlették, és annyifélét készíthetünk belőle. Étkezdei-éttermi környezetben azonban rendre csalódást okoz. A túl sok lisztes rántás, a kevés zöldség használata, a túlfőzés és rossz fűszerezés a műfaj klasszikus hibái.

A jó főzelékezőket ezért megbecsüli a vendégsereg: a Nagymező utcai Hokedli ételbár habár zsebkendőnyi területű, sok környékbelit kiszolgál ebédidőben, és ki is szállítanak. „Csalásmentes” ételeik, tartalmas leveseik és izgalmasan fűszerezett főzelékeik életben tartották őket a pandémia ideje alatt és a mostani, még nehezebb időszakban is.

Reneszánsz festményszerű jelenet a Nagymező utcai főzelékezőben / Fotó: Hokedli

Az alábbi recept már csak praktikus okokból is nagyon szerethető, hiszen nem kell nekiállnunk tésztát nyújtani, és magunk tölteni, kifőzni a gombócokat. Ebben a levesben megcserélődtek a szerepek, és nincsen szilvatöltelék. A szilva egy gyümölcslevesben ölt ízt és formát, a fahéjas morzsába pedig az olaszok „krumpligombóca”, a gnocchi kerül.

Mint tudjuk, az igazi pihe-puha szilvás gombóc szintén nagy arányban a liszthez adott krumpliból készül, a közelmúltban a neves egri séf, Macsinka János avatott be a készítésének fortélyaiba. Most azonban csak fogjunk egy kis begyúrt, megformázott gnocchit, amikből jó minőségűeket lehet beszerezni a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiból.

Friss szilvából az igazi / Fotó: Jason Leung, Unsplash.com

Sinkó Bori séf tippjei a főzéshez:

Ha mégis magunk készítenénk a gnocchit, abban is segítünk!

A Hokedli szilvásgombóc-leves receptje

Hozzávalók:

A leveshez:

A gombóchoz:

Kifőtt a gnocchi / Fotó:
Sergio Amiti, Getty Images

Elkészítése:

Jó étvágyat!

Exit mobile version