A spanyolok rég feltalálták az ársapkás rántottát: süssünk tortilla de patatast – recepttel!

Haranghy Orsi | 2022. November 17.
Három hozzávaló, amelyek ára védelmet élvez: a tojás, krumpli és olaj szentháromságából készül egy igazi spanyol kedvenc, a tortilla de patatas. Bár nem az eredeti receptekben szereplő olívaolaj, hanem az étolaj ársapkás, de ez maradjon a mi titkunk.

Az ársapka szó még meg sem született, amikor a spanyolok feltalálták, ha nem is a spanyolviaszt, hanem a jelenkori Magyarországon tökéletes hatósági áras fogást, a tortilla de patatast. Nem meglepő módon eredetileg egy igazi szegény ember eledele volt ez a tartalmas, laktató étel.

Tortilla alatt a köznyelvben alapvetően a mexikóiak egyik legfontosabb élelmiszerét, a kukorica- és/vagy búzalisztből készült tésztalapot értjük. A mexikói tésztalepény egy korábbi civilizáció, az aztékok sikerterméke, hiszen több mint 500 évvel az Azték Birodalom bukása után is világszerte népszerűek a tortillába csavart ételek. A tésztalapokat a spanyol hódítók nevezték el tortillának, azaz tortácskának.

Egy másik tortilla: tortilla de patatas

A tortilla de patatas azonban később született meg, mint a gyarmatosítás időszaka, de az étel formája miatt szintén tortácskát láttak meg benne a spanyolok. A XIX. századból eredeztetett fogás nem éppen a királyi főszakács műve: az egyszerű parasztemberek számára nehezen elérhető árú zöldségek és tojás miatt krumplival tették energiadúsabbá és laktatóbbá ezt a köznapi tojásételt. A tortilla de patatas mégis nagy karriert futott be, ugyanis a spanyol tapasbárok, éttermek és szállodai reggelik egyik örökbecsű étke lett, amit a nap minden szakában fogyasztanak.

Omlettszerűen egybesütve / Fotó: Eduardo Muñoz / EyeEm, Getty Images

Szárazabbra sütve vagy szaftos belsővel

A legtöbben spanyol nyaralások alkalmával találkozhattunk először ezzel a tojásos fogással. A tortilla de patatas a jó öreg magyar rántottákhoz vagy a francia omletthez képest jóval tartalmasabb: rétegzett krumplival sütik ki a felvert tojásokat.

A rántották esetében ízlés kérdése, hogy jól átsütve szeretjük, vagy puhábban, esetleg egészen nyálkás felülettel. Spanyolországban is rengeteg helyen kapni egészen száraz tortilla de patatast, nekünk a legjobb élményeinket azonban a belül szaftos tortillák jelentették.

Lágy, folyós belsővel / Fotó: Rafael Elias, Getty Images

Ez az étel bizonyos szempontból omlett, de közel áll a rakott krumplihoz is. Az eredeti verzióban nem szerepelnek további zöldségek, kolbász vagy sonka, kizárólag vöröshagyma gazdagítja az egykori paraszti ételt.

Megéri a kísérletezést, és legyünk csak türelmesek, az ideális állagú rántottánk sem elsőre sikerült.

Ha ügyesek vagyunk, és hallgatunk az alábbi recept lépéseire, egybefüggő sült tojásrétegnek kell borítania a krumplis-tojásos belsőt.

Spanyol módra bagettel, csak hogy elfogyjunk! / Fotó: Carol Yepes, Getty Images

A spanyol krumplis omlett, a tortilla de patatas receptje

Hozzávalók:

Elkészítése:

Hiba, ha keményre sül akár a krumpli, akár a hagyma! Ne használjunk nagy lángot az elősütéskor.

Itt jön a trükk: addig süssük nagy lángon, míg a tojásburok megszilárdul, ekkor állítsuk át a hőfokot alacsonyra.

Fogyasszuk magában, kenyérrel, friss zöldségekkel, vagy egyszerűen bagettel, mint a spanyolok! Kiváló párja a paradicsomszószos katalán kenyér is.

Exit mobile version