Az ársapka szó még meg sem született, amikor a spanyolok feltalálták, ha nem is a spanyolviaszt, hanem a jelenkori Magyarországon tökéletes hatósági áras fogást, a tortilla de patatast. Nem meglepő módon eredetileg egy igazi szegény ember eledele volt ez a tartalmas, laktató étel.
Tortilla alatt a köznyelvben alapvetően a mexikóiak egyik legfontosabb élelmiszerét, a kukorica- és/vagy búzalisztből készült tésztalapot értjük. A mexikói tésztalepény egy korábbi civilizáció, az aztékok sikerterméke, hiszen több mint 500 évvel az Azték Birodalom bukása után is világszerte népszerűek a tortillába csavart ételek. A tésztalapokat a spanyol hódítók nevezték el tortillának, azaz tortácskának.
Egy másik tortilla: tortilla de patatas
A tortilla de patatas azonban később született meg, mint a gyarmatosítás időszaka, de az étel formája miatt szintén tortácskát láttak meg benne a spanyolok. A XIX. századból eredeztetett fogás nem éppen a királyi főszakács műve: az egyszerű parasztemberek számára nehezen elérhető árú zöldségek és tojás miatt krumplival tették energiadúsabbá és laktatóbbá ezt a köznapi tojásételt. A tortilla de patatas mégis nagy karriert futott be, ugyanis a spanyol tapasbárok, éttermek és szállodai reggelik egyik örökbecsű étke lett, amit a nap minden szakában fogyasztanak.
Szárazabbra sütve vagy szaftos belsővel
A legtöbben spanyol nyaralások alkalmával találkozhattunk először ezzel a tojásos fogással. A tortilla de patatas a jó öreg magyar rántottákhoz vagy a francia omletthez képest jóval tartalmasabb: rétegzett krumplival sütik ki a felvert tojásokat.
A rántották esetében ízlés kérdése, hogy jól átsütve szeretjük, vagy puhábban, esetleg egészen nyálkás felülettel. Spanyolországban is rengeteg helyen kapni egészen száraz tortilla de patatast, nekünk a legjobb élményeinket azonban a belül szaftos tortillák jelentették.
Ez az étel bizonyos szempontból omlett, de közel áll a rakott krumplihoz is. Az eredeti verzióban nem szerepelnek további zöldségek, kolbász vagy sonka, kizárólag vöröshagyma gazdagítja az egykori paraszti ételt.
Megéri a kísérletezést, és legyünk csak türelmesek, az ideális állagú rántottánk sem elsőre sikerült.
Ha ügyesek vagyunk, és hallgatunk az alábbi recept lépéseire, egybefüggő sült tojásrétegnek kell borítania a krumplis-tojásos belsőt.
A spanyol krumplis omlett, a tortilla de patatas receptje
Hozzávalók:
- 0,5 kg krumpli
- 6 db L-es tojás
- 2 dl olívaolaj vagy étolaj
- 1 közepes hagyma
- ízlés szerinti só és frissen őrölt feketebors
Elkészítése:
- Hámozzuk meg és szeleteljük vékony, néhány milliméteres szeletekre a krumplit és a vöröshagymát. A legegyszerűbb, ha a négyoldalú sajtreszelő megfelelő oldalán gyaluljuk le őket.
- Tapadásmentes serpenyőben forrósítsunk olajat. A krumplit és a vöröshagymát közepes lángon sütjük, olykor óvatosan megforgatva, hozzáadva a sót és a borsot is. A cél, hogy ne legyenek nyersek a zöldségek, amikor a tojást hozzáadjuk.
Hiba, ha keményre sül akár a krumpli, akár a hagyma! Ne használjunk nagy lángot az elősütéskor.
- Egy tálban verjük fel a tojásokat kevés sóval és borssal.
- A hagymás krumplit lecsepegtetjük, papírtörlőre helyezzük, hogy beszívja az olajat.
- Töröljük ki a serpenyőt, adjunk hozzá egy kis friss olajat. Óvatosan keverjük össze hagymás burgonyát a tojással, és öntsük a felforrósított serpenyőbe.
Itt jön a trükk: addig süssük nagy lángon, míg a tojásburok megszilárdul, ekkor állítsuk át a hőfokot alacsonyra.
- 3-4 perc után egy fedő segítségével fordítsuk át a tortillát: egy határozott mozdulattal fordítsuk fejjel lefelé egy fedőbe, majd abból kicsúsztatva másik oldalával kerüljön a serpenyőbe. Szükségünk lehet egy spatulára is a művelethez.
- Nagy lángon 1 perc alatt ezt az oldalát is megszilárdítjuk, majd ismét kis lángon további 3-4 percig süssük a másik oldalát is. Ha belül lágyan, folyósan szeretnénk a tojást, elég 2 perc sütés is neki.
Fogyasszuk magában, kenyérrel, friss zöldségekkel, vagy egyszerűen bagettel, mint a spanyolok! Kiváló párja a paradicsomszószos katalán kenyér is.