nlc.hu
Gasztro

Kecskerák

212 védett kecskerákot szabadítottak ki Budapest legfelkapottabb kínai szupermarketjéből

Egy ízeltlábúakat meghatározó Facebook-csoportban erősítették meg egy kétkedő vásárló gyanúját, így kezdetét is vette a mentőakció.

Az első figyelemfelhívás a 444 szerkesztőségébe futott be egy olvasójuktól, aki vett is az élő rákokból, amiknek darabja alig került többe 300 Ft-nál. Bár az ínyencség beszerzése közben érdeklődött az eladóknál, hogy őshonos magyar rákokat kínálnak-e megvételre, nem tudtak neki választ adni.

Mindez azért lényeges kérdés, mert az itthon élő rákfajok mindegyike védett, a szóban forgó kecskerák eszmei értéke pedig 50.000 Ft-ra rúg. A 444 munkatársa, hogy gyorsabbá tegye az ügy felgöngyölítését, az illetékes kormányhivatalhoz fordult, ahol megtudta, hogy minden bizonnyal illegális árusításba futottak bele a kínai szupermarketben.

szupermarket halaspult

A Tamás nevű szemfüles vásárló végül hivatalosan is bejelentette a kecskerákok áruba bocsátását, jelzését pedig komolyan vették a hatóságok. A Duna Panda nevű kínai élelmiszerüzletben 212 példányt találtak, a ritka rákokat pedig a Fővárosi Állatkertbe szállították. Mikor ide megérkeztek, kritikus állapotban voltak, a boltban ugyanis ideálisnak cseppet sem nevezhető körülmények között tartották őket.

Az Állatkert szóvivője nem szolgált jó hírrel a kiszabadított rákokkal kapcsolatban: a szállítmány csaknem harmada vagy már élettelenül került hozzájuk, vagy röviddel az érkezésük után pusztult el. A megmenekült ízeltlábúak fele a Fővárosi Állatkert lakója marad, a csapat másik része pedig a Tisza-tavi Ökocentrumban lelt otthonra. A kínai szupermarket sem ússza meg ennyivel, komoly bírságra számíthat az illegális árusítás miatt.

Forrás: 444, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top