nlc.hu
Gasztro

Fördős Zé kínai gasztroútja

Felzabálta Kínát Fördős Zé, csirkeembriót és lárvát is evett az utazása során

Elképesztő dolgokat kóstolt a kínai utazása során.

Bő egy hét alatt szinte végigszelte Kínát Fördős Zé és édesapja, Fördős Lajos, akikhez csatlakozott Li Mengyi is, a 2021-es Konyhafőnök ezüstérmese. A trió végigkóstolta a legkülönfélébb és legínycsiklandóbb ételeket. Három nagyvárost látogattak meg, Pekingtől Sanghajig, de jártak az ázsiai ország Velencéjeként ismert Szucsou városában is.

A trió végigkóstolta Kínát

A trió végigkóstolta Kínát

„Őrült tempót diktálva zabáltuk fel Kínát. (…) Rengeteg különleges ételt kóstoltunk meg, köztük a csirkeembriót és a lárvát is” – mesélte Fördős Zé, aki az utazását nemcsak videósorozatban örökítette meg, hanem az ott tapasztaltakból inspirációt is gyűjtött. Mint mondja, az ázsiai konyha sikerének titka az, hogy tele van olyan ízekkel, ételekkel, amelyek döntő többsége mindenki számára ízletes.

„Az utazás annyira sok élményt, fotót, ételötletet adott nekünk, hogy nemrég elkészült az Ázsiai kaják című szakácskönyv és a Street Kitchen téli magazint kiegészítettük egy Felzabáltuk Kínát melléklettel. (…) Azon vagyunk, hogy a téli időszakot még színesebbé tegyük, elhozva mindenkinek egy darabkát a távol-keleti gasztronómiából” – árulta el Fördős Zé.

Li Mengyi és Fördős Zé

Li Mengyi és Fördős Zé

Ázsiában amúgy kiemelkedően magas életkort élnek meg az emberek. Titkuk a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, a friss fűszerek és alapanyagok ugyanis nemcsak a testi, hanem a lelki egyensúlyhoz is hozzájárulnak.

  • Az ázsiai konyha fűszerei egyben gyógynövények is, tehát nemcsak karakteres ízt kölcsönöznek az ételeknek, hanem az egészségünkre is jótékonyan hatnak.
  • A só nélkülözhetetlen a legtöbb étel készítése során, azonban az ázsiai konyha a só helyett jellemzően a halszószt használja.
  • Az ázsiai ételek édesítéséhez cukor helyett kókuszcukrot és a pálmacukrot használnak, és a sokak számára nehezen emészthető tejtermékeket mellőzik. 
  • A távol-keleti ételek friss alapanyagokból készülnek, nem főzik túl a zöldségeket, a halakat pedig inkább grillezik, pirítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top