Külön kasszát nyitottak az időseknek ebben a szupermarketben

nlc | 2022. December 10.
A magány az idősek egyik legfájóbb problémája, ebben a szupermarketben azonban próbálnak ellene tenni az időseknek fenntartott kasszával. Mutatjuk, hogy!

Egy holland szupermarketlánc rukkolt elő azzal a kedves ötlettel, hogy az idős vásárlói számára külön kasszát tart fenn, ahol senki sem zúgolódik azért, ha kicsit lassabban végeznek a pakolással és nem megy pikk-pakk a fizetés. Sőt, a pénztár másik áldásos sajátossága, hogy a kasszások örömmel váltanak pár szót a kliensekkel, így legalább egy kis időre elfelejthetik az egyedüllétet.

A pénztárakat Kletskassa-nak nevezték el, ami egyértelműen tudatja, hogy itt nyugodtan meg lehet állni egy kis csevegésre a bevásárlást követően, életkortól függetlenül. A Jumbo üzletláncnak Hollandia-szerte 700 üzlete várja a vásárlókat, akik örömmel üdvözölték a kezdeményezést. 

A One Against Loneliness nevű programot maga a holland kormány indította el azért, hogy valamelyest csökkentse a rengeteg időst érintő magányt és elszigetelődést. A Holland Statisztikai Hivatal adatai szerint Hollandiában 1,3 millió 75 év feletti lakos él, 33 százalékuk pedig arról számolt be, hogy legalább mérsékelten magányosnak érzi magát. 

Látva a Kletskassák sikerét, a Jumbo üzleteiben a speciális pénztárak mellett egy „csevegősarkot” is létrehoztak, ahol a helyiek megállhatnak egy csésze kávéra és egy kis beszélgetésre.

„Sokan, különösen az idősek magányosnak érzik magukat. Családcentrikus szupermarketláncként fontosnak tartjuk, hogy üzleteink találkozóhelyként szolgáljanak, ezzel is lépéseket téve az egyedüllét ellen – mondta a Jumbo vezetője, Colette Cloosterman-Van Eerd. „Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közül sokan kifejezetten kérik, hogy a Klestkassákban dolgozhassanak. Amiben tudunk, szeretnénk segíteni az embereknek. Ez csak egy apró gesztus, mégis értékes, különösen az egyre gyorsuló és digitalizálódó világban.”

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Exit mobile version