nlc.hu
Életmód

Barátok mellett magányosan

5 ok, amiért magányosnak érezheted magad akkor is, ha vannak barátaid

A társas magányt általában a kihűlt párkapcsolatokkal összefüggésben szoktuk emlegetni, azonban a barátságokban is előfordulhat. Íme az okok, amiért akkor is magányosnak érezheted magad, ha barátok vesznek körül.

1. Nem élsz békében önmagaddal

Az ok, amiért magányosnak érezheted magad, függetlenül attól, hogy a barátaid melletted vannak-e vagy sem, gyakran önmagadban keresendő. Ha nem tudsz békében élni önmagaddal, tele vagy szorongással, nyomasztó gondolatokkal, akkor a körülötted lévő emberekben sem feltétlenül találsz megnyugvást. A legjobb, amit tehetsz, ha nem menekülsz tovább önmagad elől, és szembenézel félelmeiddel. Csak így tudod feloldani belső konfliktusaidat.

2. Eltérő az értékrendetek

Ha olyan barátokkal veszed körül magad, akikkel nagyon eltérő az értékrendetek, az megnehezíti a kommunikációt és az összhang megteremtését. Természetesen nem kell mindenben egyetérteni, az építő jellegű vitáknak, nézetkülönbségeknek megvan a helye a legszorosabb barátságokban is. Azonban ha kulcsfontosságú alapkérdésekben nagyon másképp gondolkodtok, mások a világról alkotott elképzeléseitek, az ellehetetleníti a nyitott, bizalmi kapcsolat megélését, hiszen az ilyen emberek társaságában úgy érezheted magad, mintha tojások között táncolnál: elég egy rossz félszó, abból máris konfliktus születhet.

Barátok között magányosan

A társas magány a barátságban is létezik (Fotó: Getty Images)

3. Nem adhatod önmagad

Ha a barátaid társaságában nem mered magadat adni, ha úgy érzed, hogy folyamatosan valami mást kell játszanod, egy pillanatra sem engedheted el magad, minden egyes megnyilvánulásodra nagyon oda kell figyelned ahhoz, hogy megfelelj a feléd támasztott elvárásaiknak, akkor magányosnak érezheted magad. A körülötted lévő állítólagos barátok ugyanis ilyenkor valójában nem téged szeretnek és értékelnek, hanem azt a képet, amit festesz magadról, azért, hogy megfelelj nekik. 

4. Nem figyelnek rád

Ha olyan ember vagy, aki mindig igyekszik figyelmes lenni a barátaival, de cserébe nem kapja meg tőlük ugyanezt a figyelmet, sőt, néha úgy érzed, mintha direkt figyelmen kívül hagynának bizonyos jeleket, csak azért, mert fárasztó lenne azokkal foglalkozniuk, akkor baj van. A közömbösségükkel leértékelik a kapcsolatba fektetett erőfeszítéseidet és idődet, ez pedig óhatatlanul oda vezet, hogy elkezded magad egyedül érezni. 

5. Ha valakit helyettesíteni akarsz

Ha valamilyen oknál fogva elveszítesz egy számodra fontos személyt, előfordulhat, hogy a helyzetet úgy próbálod megoldani, vagy legalább elviselhetőbbé tenni, hogy hozzá hasonló barátot vagy barátokat keresel, és velük próbálod betölteni a keletkezett űrt. Ez azonban önbecsapás, és a másik ember becsapása. Valójában nem, vagy legfeljebb ideig-óráig fogod tőle jobban érezni magadat, azonban a vége nagy valószínűséggel az lesz, hogy rádöbbensz: egyedül vagy.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top