nlc.hu
Gasztro

Egyhangú étkezés

Tíz éven át csak croissant és üres tésztát volt hajlandó enni ez a kislány

Egy tizenéves lány csupán croissant-on és üres tésztán élt éveken át, mert túlságosan félt új ételeket kipróbálni.
kislány evés

A tizenhárom éves, kenti Ciarra Franco élelmiszer-neofóbiában szenvedett – irreális félelem az új ételek kipróbálásától -, miután kisgyermekként majdnem megfulladt – írja a The Sun. Rossz evővé vált, kórosan korlátozta az étrendjét: csak szénhidráton élt, miközben édesanyja, Angela kétségbeesetten próbálta szélesíteni a palettáját. Angela a Daily Starnak így nyilatkozott: „Kétéves kora óta az egyetlen dolog, amit megevett, az a croissant volt ebédre és a sima tészta vacsorára. – Időnként megkóstolt ízesítetlen kukoricapehelyet, és sós kekszet, de amióta az eszemet tudom, minden nap croissant-t ebédelt, és mindig is nagyon felzaklatta, amikor étterembe mentünk vagy otthonra rendeltünk.

A két év körüli gyerekek legfeljebb egyharmada válogatós, de általában kinőnek ebből. Ám Ciarra fóbiája az iskola során súlyosbodott – nem volt hajlandó az iskolában ebédelni, ott is csomagolt croissant-t falatozott.

Angela aggódásában felvette a kapcsolatot David Kilmurry hipnoterapeutával, miután hallotta, hogy más, szelektív étkezési zavarban szenvedő gyerekeken segített. Örvendetes eredményről számolt be azóta. Ciarra már hat hét elteltével különféle ételekkel kísérletezik, és még olyan gyümölcsöket is kipróbál, mint az ananász.

Édesanyja olyan technikákkal magyarázza a változást, mint például relaxációs zene hallgatása étkezés előtt, teljesítménytáblázat használata és az étellel kapcsolatos félelmeinek a megfogalmazása.

Angela hozzátette: „Bár még hosszú út áll előtte, az ízlése már most jelentősen megváltozott. Kedvenc ételei közé tartozik az édes-savanyú csirke, a sült krumpli és még az ananász is. Szinte naponta megkóstol valami újat, ez csodálatos eredmény!”

Címlapképünk illusztráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top