nlc.hu
Gasztro

Indián recepteket főz a séf

Őshonos amerikai ételekkel hasít a sziú szakács

Sean Sherman séf észak-amerikai őshonos ételekkel kínálja a vendégeit.

Ha a gyarmatosítás által veszélyeztetett kulturális elemekre gondolunk, a nyelv, a történelem és a szokások az elsők között jutnak eszünkbe. Az őslakos konyha azonban ugyanolyan veszélyben van, mint az indián örökség bármely más része. Sean Sherman séf, az Oglala Lakota törzs tagja a dél-dakotai Pine Ridge Reservationből, saját bőrén tapasztalta ezt.

Újszerű fogások, régi alapanyagokkal - ez az indián konyha (Fotó: Sean Sherman FB)

Újszerű fogások, régi alapanyagokkal – ez az indián konyha (Fotó: Sean Sherman FB)

Fiatalon rengeteg étteremben dolgozott, és észrevette, hogy hiányoznak az étlapról az őslakos ételek. Széleskörű kulináris tudása ellenére csak néhány olyan receptet tudott, amelyek valóban indián ételek voltak. Tinédzserként az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatánál dolgozott a dél-dakotai Black Hillsben. Ott azt a feladatot kapta, hogy megtanulja a különböző tájjellegű növények nevét és tulajdonságait, ami felkeltette a kíváncsiságát a helyi alapanyagokból származó lehetőségek iránt.

Abban a reményben, hogy megváltoztathatja az élelmiszervilágot, kutatásba kezdett. Az indián receptek, mint a legtöbb ősi tudás, nemzedékről nemzedékre öröklődnek. Tanulmányai inspirálták, hogy 2014-ben létrehozza saját cégét, a The Sioux Chef néven.

Sherman séf olyan ételeket szolgál fel, amelyek előnyben részesítik az ebben a régióban őshonos eredetű ételeket, így kihagyta az ételeiből a tejtermékeket, a búzalisztet, a nádcukrot, a marhahúst, a sertéshúst és a csirkét. „Lehet vadrizzsel vagy nyúllal is főzni, ahogy csipkebogyóval vagy áfonyával készült italokat is ihatunk” – mondta Sherman az NPR-nek. „Ezek mind olyan összetevők, amelyeket csak az erdőben állva és körülnézve láthatunk.” Ennek ellenére a főzési technikák korszerűek. „Nem úgy főzünk, mintha 1491 lenne. Nem vagyunk múzeumi darabok, vagy valami hasonló. Igyekszünk felhasználni az őseinktől származó tudást, amit csak tudunk, és alkalmazni a modern világban.

Jövőképe az Owamniban elevenedik meg, abban az étteremben, amelyet Minneapolisban nyitott, és az év elején elnyerte a James Beard-díjat. Ezt megelőzően társíróként írt egy szakácskönyvet A sziú szakács bennszülött konyhája címmel, amelyet a Dakota és Minnesota területek bennszülött konyhájába való bevezetőnek tekint. „Ha ellenőrizni tudjuk az ételeinket, irányíthatjuk a jövőnket is. Izgalmas időszak őslakosnak lenni, mert felhasználhatjuk őseink tanításait, és alkalmazhatjuk őket a modern világban” – magyarázza Sherman. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top