nlc.hu
Gasztro
Egyszerű ételek a hétköznapokra tej- és tejtermékmentesen

7 olcsó laktózmentes főzelék: tej, tejföl, tejszín nélkül is finoman!

Feldobtuk a kérdést: vannak főzelékek, amelyek készítése egyáltalán nem igényel tejtermékeket? Több megfejtés született, mint elsőre gondoltuk. Főzelékajánlónk nem csak tejmentesen étkezőknek!

Korábban csak egy szűk kör volt érintett, az utóbbi évtizedben azonban lakossági szinten szembesültünk az élelmiszer-intoleranciák és -allergiák problémájával. Az úgynevezett „mentes” étrendre kényszerülők gyakran panaszkodnak arra, hogy hiába a mentesség, jóval drágább így étkezni.

Mások táplálkozási meggyőződéseik miatt kerülnek bizonyos élelmiszercsoportokat, legjellemzőbb a gluténtartalmú gabonafélék, a szója, a tej- és tejtermékek mellőzése. Egyre többen döntenek a vegán, illetve paleo életmód mellett, amelyek egyikébe sem fér bele a tejtermékek fogyasztása.

Tejgondok: laktózintolerancia vs. tejfehérje-allergia

Egyre több embernél diagnosztizálnak laktózintoleranciát vagy tejfehérje-allergiát. A laktózintoleranciával, más néven tejcukorérzékenységgel némileg könnyebb együtt élni, mint a tejfehérje-allergiával, amelynek egyetlen ismert kezelési módja a tej- és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből. Az első csoport számára megoldást jelenthet a laktózmentes élelmiszerek fogyasztása, továbbá a laktáz enzim tabletta bevétele, ami hatását azonnal kifejtve segíti a tejcukor lebontását. A tejfehérje-allergiások számára ez nem jelent megoldást.

Az egészségipar mindeközben dübörög. Ma már temérdek különleges – akár a világ túlfeléről érkező – alapanyag közül választhatunk az úgynevezett superfoodok és „mentes” ételek világában. Mi most ezzel szemben olyan egyszerű ételeket hoztunk el, amelyek az élelmiszerár-robbanás után is megfizethető hozzávalókból készülnek, és hagyományos módon tej- és tejtermékmentesen főzzük őket – laktózmentesített alapanyagok nélkül.

A magyar konyha legnagyobb vívmánya – a főzelék

„Sehol a világon nem ismerik. Csak sejteni lehet, hogy alakult ki. Alaptechnológiája: a zöldségfélét sós vízben megfőzzük: ki-ki ízlése szerint, van, aki ‘hersegőre’, van, aki egészen puhára. Vagy a főzővizet vagy a rántást fűszerezzük – vagy mindkettőt. Ha nem rántjuk – akkor habarjuk, általában tejfölösen. Ennyi az egész.”

Forrás: Damján Domokos 
alias Kozma Ferenc: 

Egy konyhamalac 
filozofikus eszmefuttatásai (avagy: átabota gasztronómiai rendszertan)

1. Sárgaborsófőzelék

Nincs többé betonfőzelék, ha a sárgaborsóra alapozzuk a receptet, és nem a lisztre, rájöhetünk, hogy teljesen felesleges is bele.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • Só és frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • Kockázzuk fel apróra a vöröshagymát és a fokhagymát.
  • Olajon dinszteljük meg a hagymákat, majd adjuk hozzá a sárgaborsót. Sózzuk-borsozzuk, és öntsük fel vízzel, egy ujjnyi vizet hagyva a tetején.
  • Közepes lángon főzzük, és ne hagyjuk magára a sárgaborsót. Kavargassuk meg olykor, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
  • Hagyhatunk benne borsódarabokat, vagy főzhetjük egészen krémesre is.
Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék resztelt májjal / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

2. Fejtett bab főzelék

Bizony, tejfölös habarás nélkül is finom lehet.

Hozzávalók:

  • 30 dkg fejtett bab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1-2 babérlevél
  • Olaj
  • Só, csilipaprika

Elkészítése:

  • A száraz fejtett babokat előző este vízbe áztatjuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi, feltesszük főzni a sárgarépával, babérlevéllel és kevés sóval.
  • Nagyjából egy óra szükséges, hogy a babot puhára főzzük. Közben egy serpenyőben forró olajon megfuttatjuk a fokhagymagerezdeket és ráöntjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel.
  • Mikor a bab megfőtt, a paradicsomos alaphoz öntjük, ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, fűszereket és további negyven percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  • A kevés munkával elkészült főzeléket pirítóssal, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

3. Kelkáposztafőzelék

Mautner Zsófi receptje egy kis extrával: kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával. A receptben kicseréltük a vajat olajra.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya, meghámozva, 2×2 centis kockákra vágva
  • 6 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
  • Étolaj vagy olívaolaj a főzelék alá
  • 3 evőkanál olaj
  • ½ fej kelkáposzta, vékonyan fellaskázva
  • Só és frissen őrölt bors
  • Tálaláshoz jó minőségű olívaolaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl olaj vagy olvasztott libazsír

Elkészítése:

  • A burgonyát az alaplében kb. 15 perc alatt lefedve puhára főzzük.
  • A konfitált fokhagymához az olajat vagy libazsírt felmelegítjük, beletesszük a gerezdjeire szedett, héjas fokhagymát, és 20 percig alacsony lángon sütjük. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a zsiradékból, és ha kicsit kihűlt, eltávolítjuk a héját.
  • A megfőtt burgonya felét szűrőkanállal kivesszük, turmixgépbe tesszük, és annyi főzőlevet adunk hozzá, amennyi ellepi. Simára pürésítjük, közben belekeverjük az olajat.
  • Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, és amikor már szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat és a kelkáposztát. Néhány percig pirítjuk, amíg a levelek kissé összeesnek és enyhén karamellizálódnak, de még ropogósak. Sózzuk-borsozzuk.
  • A pirított kelkáposzta egyik felét, és az egészben hagyott, leszűrt burgonyakockákat beleforgatjuk a pürébe.
  • Tálaláskor rátesszük a kelkáposztacsíkok másik felét, a konfitált fokhagymát, és végül meglocsoljuk olívaolajjal.
Kelkáposzta-főzelék

Klasszikus kelkáposzta-főzelék (A képen nem Mautner Zsófi főzeléke szerepel) / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

4. Csicseriborsó-főzelék

Olcsóbb a száraz csicseriborsót megvenni, de ha nem bajlódnánk a hosszadalmas főzéssel, konzervből is ugyanolyan finom. Vigyázzunk, az üveges vagy konzerves csicseri már puha!

Hozzávalók:

  • 50 dkg száraz csicseriborsó
  • 4 dl paradicsomkonzerv (hámozott egész paradicsomokkal)
  • 3 babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt csemege vagy csípős piros paprika
  • Só, bors
  • Étolaj

Elkészítése:

  • A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk.
  • Másnap lecseréljük rajta a vizet, és annyit öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi.
  • Egészben beletesszük a vöröshagymát, a babérlevelet, egy fokhagymagerezdet és a felkockázott konzervparadicsomokat.
  • Puhára főzzük a csicseriborsót, kb. az 1/5 részét simára turmixoljuk, és bekeverjük vele.

5. Paradicsomos krumplifőzelék

Tejföl helyett ez esetben is a paradicsom van segítségünkre, hogy legyen szaftja az örök otthoni kedvencnek, a krumplifőzeléknek.

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 salottahagyma finomra aprítva (vöröshagymával helyettesíthető)
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 2 dl csirke- vagy zöldségalaplé (vagy víz)
  • 2 zöldpaprika feldarabolva
  • 1 kg nem szétfővő krumpli meghámozva és felkockázva
  • 1 teáskanál csípőspaprika-krém

Elkészítése:

  • Az olajon egy csipet sóval meghintve, fedő alatt üvegesre pirítjuk a salottát (vagy vöröshagymát) és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, felöntjük az alaplével, beletesszük a zöldpaprikát, és lefedve kb. 20 percig főzzük.
  • A paprikát kivesszük, a mártást pürésítjük.
  • Hozzáadjuk a krumplit, a paprikakrémet, és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ha kész, a főzeléket meglocsoljuk olívaolajjal!

6. Paradicsomoskáposzta-főzelék

Az egyik legutálatosabb menzafőzeléknek is itt a helye, hiszen felnőttkorunkra sokan megszerettük a lisztes lében úszó káposzta helyett kellemes alapanyag-arányokkal elkészített főzeléket.

Hozzávalók:

  • 1 kg fejes káposzta
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 l 100%-os paradicsomlé
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Fél teáskanál őrölt kömény
  • Fél teáskanál őrölt feketebors
  • Ízlés szerint só és cukor

Elkészítése:

  • Fazékban olajat melegítünk, rádobjuk a felaprított hagymát, és dinszteljük.
  • Finoman sózzuk, majd ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük. Hozzáöntjük a paradicsomot, és beledobjuk a csíkozott káposztát.
  • Liszt helyett sűrítsük saját anyagával: az alapból kimerünk egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítjük. Visszaöntjük az alaphoz, és szépen elkeverjük.
Paradicsomos káposzta

Egyszerű paradicsomos káposzta / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

7. Paradicsomos zöldbabfőzelék

A zöldbab, más néven ceruzabab nagy divat az elmúlt évek egészségtudatosan étkezői körében. Mi, Magyarországon régóta az alapfőzelékek között tartjuk számon a tejfölös zöldbabfőzeléket, aminek elhoztuk a tejtermékmentes változatát!

Hozzávalók:

  • 70 dkg zöldbab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 l 100%-os paradicsomlé
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál csemege őrölt pirospaprika
  • Egy csokor zellerzöld
  • Fél teáskanál őrölt feketebors
  • Ízlés szerint só és cukor

Elkészítése:

  • Egy fazékban a felaprított hagymát megfuttatjuk, aztán megdinszteljük.
  • A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, a hagymához adjuk, sózzuk, jöhet rá a pirospaprika is, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ujjnyira ellepje. Fedő alatt ressre vagy puhára főzzük.
  • Külön a lisztet egy kis pohár paradicsomlében simára keverjük.
  • Kevergetés mellett fokozatosan hozzaadjuk a lisztes és a sima paradicsomlevet a zöldbabhoz.
  • Ekkor jöhet bele az apróra vágott zellerzöld, és ízlésünk szerint cukrozzuk és/vagy borsozzuk a főzeléket.
  • Ha besűrűsítettük a főzeléket, egy rövid összeforralás után el is készültünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top