Az almás pitével egy gond van: ha elfogy. Télen-nyáron sütjük, de különösen jól esik a januári zimankóban. Itthon két egyenletes tésztaréteg közé kerül az almás, és négyzetekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
A magyar pite omlós, zsíros tésztából készül, míg az angolszász verzió általában kerek formában készül, lepényszerűen, könnyedebb (kevésbé vajas) és vékonyabb tésztarétegekkel. Az angol és amerikai „apple pie”-ban az almát a jellegzetes rácsosan kirakott tésztacsíkok vagy vékony egybefüggő tésztaréteg borítják.
Az almás pite lelke
A sütemény lelkét a télies fűszerkeverék adja, amivel nem csak almás pitét készíthetünk. Csináljunk otthon egy üveg saját almáspite-fűszerkeveréket, imádni fogjuk a hétköznapokban!
Ízesíthetünk vele almaszószt, amelynek további funkcióiról itt írtunk: Vaj, te drága! 9 alapanyag, amelyekkel helyettesítheted a vajat sütésnél-főzésnél. Fűszerezhetjük vele a reggeli zabkásánkat, palacsintatésztát és muffint is. Nem csak almás reggeliket vagy édességeket ízesíthetünk a fűszerkeverékkel: jól illik a körtéhez, birsalmához – bátran kísérletezzünk vele.
Készítsünk saját almás pite fűszerkeveréket!
Egy tiszta, fertőtlenített – vagyis előzőleg kifőzött és tökéletesen megszárított – üvegben tárolhatjuk a fűszerkeveréket. A légmentes záródás segíti az aromák megőrzését és a tartósságát.
Ügyeljünk rá, hogy fahéjból evőkanállal, a többi fűszerből teáskanállal mérünk!
Hozzávalók az almás pite fűszerkeverékhez:
- 5 evőkanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 0,5 teáskanál őrölt szegfűbors
- csapott teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt kardamom
Illatos-habos almás pite latte
A fűszerkeveréken kívül különleges beszerzendő alapanyag az almaszirup. Itthon is sok helyen kapható, és megéri az árát, hiszen a házi készítésű almaszirup kb. 6 óra főzést igényel. Nem lehetetlen az elkészítése, de egy fél napot rá kell szánni.
Figyeljünk rá: számos almaszirup fűszeres kivitelezésben kapható. A mentás almaszirup nem alkalmas a lattéhoz, ahogyan a zöldalmaszirup sem. Ha fűszeres szirupot vettünk, arányosan vegyünk vissza a fűszerkeverék-használatból!
Almás pite latte hozzávalók / csésze:
- 1 csésze eszpresszó
- 1,5 dl teljes tej (vagy zsírosabb fajtájú növényi tej)
- 2 teáskanál (édesszájúaknak több) almaszirup
- negyed mokkáskanál tiszta vaníliakivonat
- 1 mokkáskanál almáspite-fűszerkeverék
- ízlés szerint tejhab vagy tejszínhab a tetejére
- díszítésnek fahéjszórás vagy cukros fahéjszórás
Ha kedvet kaptál a sütőtökös lattéhoz is, kattints! Ne higgyetek a neten keringő pumpkin spice latte recepteknek, mutatjuk a tökéletes arányokat!
Kuckózás helyett forró esték: apple pie whiskey koktél
Az alábbi whiskey-koktélt az itthon is kapható fahéjas Fireball whiskey-vel készítik. A fűszeres rövidital fogyasztásának érzete még inkább melegítő hatásúvá válik a szájban és torokban a fahéjnak köszönhetően.
A koktél ízvilága a fahéjas whiskey-vel és a vaníliás vodkával teljesedik ki, de ízesítetlen italokkal és készíthetjük, működni fog az almáspite-fűszerkeverékünk!
Jól rázzuk össze a koktélokat! A fűszerkeverék ugyanis töményen erős, akár csípős is lehet. Alkohollal együtt különösen.
Mint látható a mennyiségekből, van benne alkohol, úgyhogy csak óvatosan!
Apple pie whiskey koktél hozzávalók / pohár:
- 30 ml cinnamon (fahéjas) vagy sima blended whiskey
- 30 ml vaníliás vodka vagy sima vodka
- 100 ml almalé
- ízlés szerinti mennyiség, de kb. 0,5 mokkáskanálnyi almáspite-fűszerkeverék
- a whiskeys pohár peremére barnacukor
- jégkockák
- díszítéshez ötlet: csillagánizs, fahéjrúd a díszítéshez