Ezzel az egyszerű trükkel rengeteg energiát spórolhatsz a tésztafőzésen!

nlc | 2023. Január 19.
Giorgio Parisi, a 2021-es fizikai Nobel-díj nyertese felfedett egy trükköt, amellyel pénzt és energiát lehet megtakarítani a tésztafőzés során, azt azonban nem garantáljuk, hogy az ötlet minden olasznak tetszene.

Az áram, a gáz és számos élelmiszer drágulása miatt az emberek világszerte mindenféle trükköt keresnek, hogy pénzt takarítsanak meg: Olaszországban például vírusként terjed a Nobel-díjas fizikus, Giorgio Parisi tippje, amivel a tésztafőzésen lehet spórolni.

A módszer valóban pofonegyszerű. Forraljuk fel a vizet, és amikor beletesszük a tésztát, hagyjuk a tűzhelyet 2 percig bekapcsolva. Ezután zárjuk el a tűzhelyet, fedjük le az edényt és hagyjuk a tésztát „főni”. Körülbelül egy perccel több időt kell kalkulálni, mint amennyi a normál főzési idő lenne, utána le lehet szűrni. 

Parisi szerint ezzel a módszerrel minden egyes tésztafőzésnél körülbelül 8 percnyi gázt spórolunk, ami önmagában nem tűnhet soknak, de éves szinten jelentős energiamegtakarítás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az átlagos olasz évente több, mint 20 kiló tésztát fogyaszt el, akkor igazán érthetővé válik, hogy miért ment ilyen nagyot náluk a tipp.

Persze kritikusok is akadtak bőven, főleg az ismert séfek körében. A tészta Olaszországban szent dolog, sok szakács pedig vehemensen a védelmébe vette a hagyományos főzési módszert. Egy Michelin-csillagos séf, Antonello Colonna kifejtette, hogy az ilyen módon történő főzés csak gumiszerű tésztát eredményez, egy másik imert kollégája, Luigi Pomata pedig egyszerűen „katasztrofálisnak” nevezte a trükköt.

Más alternatív módszerek is vannak a tésztafőzés közbeni spórolásra: David Fairhurst ételtudományi szakértő szerint a száraztésztafőzés leghatékonyabb módja azzal kezdődik, hogy a tésztát két órára hideg vízben előáztatjuk. Ezután feleannyi vízben, pár perc alatt egy fedő segítségével készre főzhetjük a tésztát.

Ha mégis a hagyományos elkészítésnél maradnál, itt találod a cikkünket arról, hogy mi a tökéletes al dente tészta öt titka.

(via)

Exit mobile version