Gasztro

A tökéletes al dente tészta 5 lépésben

Az olasz konyha vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb a világon. Azon túl, hogy őrülten finom, sikere a kiváló minőségű alapanyagok használatában és jó értelemben vett egyszerűségében rejlik. Bárki el tudja készíteni őket, ha betart pár alapszabályt. Mutatjuk az al dente tésztához vezető lépéseket.

Az „al dente” kifejezés szó szerint nem jelent mást, mint hogy a tészta „fogkemény”, azaz megpuhul, de még harapható, picit roppan a fogunk alatt. Felejtsük el a totálisan szétfőtt, ragacsos magyaros tésztákat. Nincs azzal sem baj, csak az olasz ételekhez nem kell a tésztát sokáig főzni, vagy túlfőzni, vagy a főzővízben hagyni, aztán meg hideg vízzel jól leöblíteni.

A tésztafőzés 5 lépése

Válasszuk ki a szószunkhoz illő tésztát. Minden szósz más alapból készül, más hozzávalókkal. Van amelyik hígabb, van ami egészen tömör, húsos vagy zöldséges, paradicsomalappal, esetleg tejszínnel. A tészta pedig a formájától függően veszi fel a szószt, amivel nyakon öntötték. Lehet, hogy ugyanaz a mártás a pennéről (tollhegy tészta) lecsúszik, míg a fusillin (orsó) megtapad.

1. Jöhet a víz!

Egy magas főzőedényt töltsünk meg vízzel: minden 10 dkg tésztához számoljunk 1 liter vizet. Vigyázzunk ne legyen se túl kevés a víz (hiszen főzés közben párolog), se túl sok (ha forr, nehogy kifusson az edényből). Majd forraljuk fel a vizet.

2. Jöhet a só!

A só lehetőség szerint legyen nagy szemű, és akkor tegyük a vízbe, amikor az már forrni kezd. Literenként 10 g sót tegyünk a vízbe, de ha egy-két kiskanállal teszünk szemmérték szerint, akkor olyan nagyot nem tévedhetünk. Illetve a víz sózása a szósztól is függ: hogy az mennyire sós. Ha pancettával készül például a ragunk, akkor ne rakjunk túl sok sót a főzővízbe.

Hungry Water GIF by Munchies - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Munchies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

3. Jöhet a tészta!

Ha a só feloldódott a vízben, és már forr a víz, jöhet a tészta is. A mennyiség megválasztásakor számoljunk azzal, hogy főzés közben nő a tészta térfogata, illetve a legtöbb csomagoláson feltüntetik a személyenkénti javasolt mennyiséget. Egy normál kiszerelésű tésztacsomag fele nagyjából 2 személy bőséges étkezésére elegendő.
Amikor a tészta már a vízben van egy hosszú fakanállal azonnal keverjük meg, nehogy az edény aljára tapadjon. Időnként érdemes megkeverni a tésztát, amit a továbbiakban is fedő nélkül főzünk. A hőmérsékletet pedig vegyük lejjebb, de még forrjon azért a víz.

4. Főzési idő?

A csomagoláson minden olasz tészta esetében jelölik a főzési időt. Az idő lejárta előtt már érdemes egy-egy tésztát kivenni és elharapni. Ha a belsejében egy fehér pötty még látszik, akkor nagyjából egy percet érdemes forralni, tovább nem.

Pasta Cooking GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Food GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

5. Tésztaszűrés

Ha megfőtt a tészta, zárjuk le alatta a tűzhelyet és a konyhai csapba egy szűrő segítségével szűrjük le a tésztát. Fontos! Semmiképpen sem szabad hideg vízzel leöblíteni. A tészta így sem ragad össze, hiszen miután leszűrtük, azonnal összekeverjük a szósszal, vagy mártással.

Gennaro Contaldo demonstrates how to cook pasta "al dente".

In this video from Genarro Contaldo, author of Jamie Oliver's Food Tube: The Pasta Book, he demonstrates the correct way to cook pasta al dente, or firm to the bite. https://www.penguin.com.au/products/9781405921091/jamie-oliver-s-food-tube-pasta-book Gennaro reveals exactly how much water and salt to add, and most importantly, exactly how long to cook the pasta for.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top