A sajtok sokoldalúan felhasználhatók, és emellett tápanyagtartalmuk szempontjából is kiemelkedők: fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, káliumot és B-12-viamint is nagy mennyiségben tartalmaznak, így a kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek – írja a Nosalty.
Miért érdemes sajtot fogyasztani?
Kalciumbevitel
Körülbelül 40 gramm cheddar sajt képes fedezni a napi szükségletünk egyharmadát, hiszen körülbelül 300 milligramm kalciumot tartalmaz. Ezzel pedig a sajtok hozzájárulhatnak az erős és egészséges csontokhoz, illetve fogakhoz, de a vérkeringésnek is jót tehetnek.
Jót tesz a gyomornak
Egyes sajtok – például a svájci, a cheddar, a gouda, az edami – bővelkednek probiotikumokban, ami miatt érdemes az étrendre tűzni a sajtok fogyasztását.
Egészséges szájüreg
A probiotikumok a szájüregben is kifejtik hatásukat. Pozitívan befolyásolják ugyanis a nyálban lévő baktériumok és immunológiai vegyületek minőségét. Ráadásul a nyálképződést is elősegítik.