nlc.hu
Gasztro
Rendszeres sajt fogyasztás hatása az emberi szervezetre - ez történik a testeddel

Ez történik a testeddel, ha minden nap sajtot eszel

Mennyire ésszerű minden nap sajtot enni - mik az előnyei és a hátrányai?

Krémsajttól a mozzarellán és camemberten át a hegyi sajtig és a parmezánig sok rajongója van a sajtoknak. A sokféle sajtnak a tápértéke is különböző: 100 gramm mozzarella körülbelül 263 kalóriát és 21 gramm zsírt tartalmaz. Ugyanennyi gouda sajt viszont már 364 kalóriát és 31 gramm zsírt tartalmaz.

A zsíron kívül – főként telített zsírsavak formájában

– a sajt olyan értékes tápanyagokban gazdag, mint például fehérje, kalcium, foszfor, valamint B2-, B12- és A-vitamin – írja az Utopia. Magas kalória- és sótartalmú élelmiszer, amelyet csak mértékkel szabad fogyasztani. A rendszeres sajtfogyasztás hatása a sajt típusától és mennyiségétől függ.

Ettől függetlenül a sajtnak vannak egészségügyi előnyei és hátrányai.

Sajttál. Fotó: Pixabay

Sajttál. Fotó: Pixabay

Egészségügyi előnyök

  • A szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken: A sajt jó fehérje-, kalcium-, foszfor-, B2-vitamin-, B12-vitamin- és A-vitaminforrás.
  • A szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken. Egy 2023-as német elemzés szerint hogy a sajtfogyasztásnak nincs negatív hatása a szív- és érrendszeri betegségekre; valószínűbb a jótékony hatás. A metabolikus szindróma kockázata csökkenhet: Az ehhez a 2020-as nemzetközi tanulmányhoz hasonló tanulmányok azt mutatják, hogy a sajtfogyasztás jótékony hatással lehet a szindróma kockázati tényezőire (elhízás, magas vérnyomás, valamint a cukor- és lipid anyagcsere zavara).
  • Valószínűleg alacsonyabb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Egészségügyi hátrányok

  • A sajt allergiát és intoleranciát válthat ki: A tejtermékek a 14 leggyakoribb allergia és intolerancia kiváltó ok közé tartoznak.
  • Sok kalóriát tartalmaz: Különösen, ha nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú sajtot fogyaszt, gyorsan sok kalóriát fogyaszthat.
  • A sajt függőséget okozhat: egy 2015-ös tanulmány szerint bizonyos összetételű sajtok függőséget okozhatnak.
  • Sok sót tartalmaz: Azoknál az embereknél, akik túl sok sót fogyasztanak, fokozott a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

A nyers tejből készült sajt baktériumokat tartalmazhat: A Német Genetikai Fertőzésekkel Fogyasztó Társaság (DGE) ezért azt javasolja, hogy a terhes nők kerüljék a nyers tejből készült sajtot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top