Ma este véget ért a Bocuse d’Or Grand Final, a legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyének döntője.
A Bocuse d’Or utolsó felvonására ezúttal is a Sirha nemzetközi vendéglátó- és élelmiszeripari vásár utolsó két napján került sor. A legutóbbi lyoni Sirhán 2021-ben Emmanuel Macron francia elnök is tiszteletét tette. Az idei rendezvényen több mint 4000 szakmai kiállító volt jelen, és több százezer vendéget fogadott a lyoni expó.
A címvédő Franciaország mellett versenyben volt Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, Észtország, Izland, az Egyesült Királyság, Belgium, Svájc, Marokkó, Mauritius, az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Kolumbia, Chile, Srí Lanka, Kína, Dél-Korea, Japán, Új-Zéland, Ausztrália, továbbá Magyarország.
A döntő megmérettetés alapanyagai a tengerből kerültek az asztalra: skót vizekből származó ördöghallal, Szt. Jakab kagylóval és további kagylókkal kell dolgozniuk a versenyzőknek. A speciális tematika pedig egy sütőtökös gyerekmenü elkészítése volt az egészséges étkezés jegyében.
A 2023-as Bocuse d’Or Grand Final világverseny dobogósai:
1. Dánia
2. Norvégia
3. Magyarország
Hatalmas elismerés a magyar csapatnak és a magyar gasztronómiának, hogy a verseny történetében először dobogóra állhatott a világ legfelkészültebb szakácsversenyzőinek mezőnyében!
Különdíjak:
- Mexikó – Társadalmi felelősségvállalás díja (első alkalommal osztották ki)
- Norvégia – Legjobb commis
- Svédország – Legjobb haltál
- Japán – Legjobb gyerekmenü
Magyarországot képviselte a versenyen:
- Dalnoki Bence – candidate
- Nyikos Patrik – commis
- Széll Tamás – coach
- Szulló Szabina – csapatelnök
- Hamvas Zoltán – a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a nemzetközi zsűri tagja