Gasztro

Ezentúl a használt sütőolajat az OMV kutakon is otthagyhatjuk

Az elhasznált étolaj számos háztartásban a mai napig nincs megfelelően kezelve. Az étkezési célú felhasználásra már alkalmatlan sütőolaj veszélyes háztartási hulladéknak minősül, ráadásul a környezetet is súlyosan károsíthatja, ha nem megfelelően gondoskodnak a kezeléséről, például a lefolyóba öntik, írja az OMV az új közleményükben.

étolaj a gyártósoron

Fotó: Getty Images

  • Országszerte 40 töltőállomásán a használt sütőolaj begyűjtésére alkalmas tároló konténereket helyezett el, amelyekbe a lakosság szivárgásmentesen lezárt tároló edényekben – lehetőség szerint az erre legalkalmasabb csavarzáras PET-palackokban – biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot.
  • A tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is. A konténerek éjjel-nappal használhatók, elszállításukról és pótlásukról az OMV partnere, a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik.
  • A hulladék a begyűjtést követően a megfelelő tisztítási folyamatok után, biodízel előállító üzembe kerül. A feldolgozási folyamat során a sütőolajat metanollal keverik össze, aminek eredményeként az olajban található glicerin leválik, míg a metanol az olaj zsírsavaihoz kötődik. Az eljárás végterméke, a bekeverésre már alkalmas minőségű biogázolaj a dízelgyártásban kerül felhasználásra, ezáltal a hajtóanyag karbonlábnyoma is kisebb lesz.
  • Az OMV a tavaly év végén telepített 40 tároló mellett – a tapasztalatok és igények értékelését követően – folyamatosan további gyűjtőkonténerekkel bővíti magyarországi hálózatát. A használt sütőolaj tárolók elérhetősége itt található.

Bizony, nem mindegy, hogy hova kerül az olaj, amit már nem akarunk felhasználni, a legkényelmesebb tűnő megoldásoknak ugyanis komoly következményei lehetnek. Nyilvánvalóan az sem jó megoldás, ha a szemétben landol, ugyanis a hulladéklerakókban sincsen semmilyen keresnivalója, más háztartási szeméttel keveredve egy nehezen lebomló elegyet képezhet, és az sem, ha valahol kint a kertben öntjük ki, hiszen rontja a talaj légáteresztő képességét, gátolja a növények víz- és ásványianyag-felvételét. Ebben a cikkben összeszedtük, mit lehet tenni a fáradt olajjal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top