nlc.hu
Gasztro

4500 forint egy kiló hagymáért? Van ország, ahol ez már a valóság

4500 forint egy kiló hagymáért? Van olyan ország, ahol ez már a valóság

A legtöbb Fülöp-szigeteki étterem vöröshagyma-hiánnyal küzd, ez a zöldségfajta arrafelé már luxuscikknek számít.

700 peso-t, azaz nagyjából 4500 forintot kell fizetni egy kiló vöröshagymáért annak, akik a Fülöp-szigeteken szeretne hagymát venni. A hagyma ára már számos húsfajta árát is meghaladja, ráadásul többe kerül, mint amennyi a napi minimálbér az országban – írja az ATV.

hagyma

Amikor már a hagyma is luxus (fotó: Pixabay)

A rendkívüli áremelkedés főképp azért jelent gondot, mert a hagyma a filippínó konyha alapvető összetevőjének számít, számos ételhez elengedhetetlen alapanyag. A hagyma ára mára a megélhetési költségek emelkedésének szimbólumává vált. Ifj. Ferdinand Marcos elnök vészhelyzetnek nevezte az emelkedő élelmiszerárakat. Az országban az infláció 14 éves csúcson áll, így a hónap elején Marcos jóváhagyta a vörös- és lilahagyma behozatalát külföldről, ettől remélve az árak csökkenését. A hagyma árát jelentősen befolyásolta a zord időjárás, ráadásul a turizmusra is hatással van, ugyanis a turisták körében népszerű cebui street food standek is kénytelenek voltak radikálisan emelni az áraikat. Az elnök egyben az ország mezőgazdasági minisztere is, akinek alapvető ígérete volt, hogy fellendíti az élelmiszertermelést. Itt az ideje, hogy náluk is vizsgálódjon a GVH!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top