nlc.hu
Gasztro

Emberközeli fine dining: Sárközi Ákos újítása

Itt bátran kritizálhatod a séfet – Sárközi Ákos éttermében zseniális ötlettel állt elő

Egyes felfuvalkodott séfek felhúzzák az orrukat minden vélemény hallatán, amit az ételeik kapnak. Nem így Sárközi Ákos, akit ez a hozzáállás tesz az ország egyik legszerethetőbb séfévé.

Nem vitás, hogy az ország legszebben, legkreatívabban tálaló séfjei között tartjuk számon Sárközi Ákost. Tányérjai szinte képzőművészeti alkotások: gyönyörű alkotások, folyamatos játék a színekkel, formákkal és textúrákkal. Ebbe az alkotófolyamatba vonja be mostantól a séf az érdeklődőket.

Sárközi Ákos és csapata 2014-ben érdemelte ki a Borkonyhában a Michelin-csillagot, miközben Ákos a Konyhafőnökben való szereplésnek köszönhetően az ország egyik legismertebb séfje lett. Itt, a Sas utcai Borkonyha étteremben mindig több volt az asztalfoglalás, mint amennyi vendéget sikerült kiszolgálniuk, ezért rendhagyó módon néhány házszámmal arrébb nyitották meg második éttermüket, a Textúrát.

Ami sok más helynek maga lett volna a szakmai öngyilkosság, Sárközi Ákoséknak bevált recept, egymás melletti két éttermük nem váltak konkurenciává.

Sárközi Ákos tálal

Sárközi Ákos tálal / Fotó: Textúra Étterem

A Borkonyhában továbbra is zajlik az élet a nyüzsgő bisztróhangulatban, az utcában átellenben megnyitott Textúrában pedig új fejezet indult. A Borkonyha Michelin-csillagának érkezése előtti, közvetlenebb, a magyar közönséget célzó hangulatát szerették volna felidézni.

Az új étterem belső terében is megjelenik Ákosék hitvallása: „a gasztronómia mellett a művészetek, a matematika és a fizika játékos találkozása a legjobb alapanyagokkal az asztalon”.

Textúra Étterem

Voronoj-cellák az étterembelsőben / Fotó: Textúra Étterem

A helyiséget meghatározó faformát is egy geometriai fogalom, a Voronoj-cellák ihlették. Az ukrán matematikusról elnevezett jelenség gyakran megjelenik a természetben: a sejtek formájától a növényi levelek erezetén át állatok bőrének mintázatáig.

A Textúra étterem számos fine dining tálalását is a Voronoj-cellák inspirálták. Íme:

főétel, Sárközi Ákos, Textúra Étterem

Ételek és matematika / Fotó: Textúra Étterem

Itt, a Textúrában vezetnek be Sárközi Ákosék egy olyan újdonságot, amivel még közelebb szeretnék hozni a gourmet konyhát a vendégeikhez. Ezentúl minden csütörtökön két új étel kerül fel az ajánlatba.

„Azt szeretném, hogy a vendégeinket beengedjük a kreatív folyamatokba. Csütörtök esténként a vendégek kihívhatnak engem az asztalhoz, hogy közösen kezdjük el elemezni, ötletelni, továbbgondolni az erre felajánlott fogásokat. Azzal nincs vége a folyamatnak, ha én megalkottam egy ételt.

Egy étterem számára az maga a vég, ha az ételek csak gépiesen kikerülnek a vendégek elé. Én hiszek abban, hogy az étel kommunikáció, egy kölcsönös, kreatív folyamat. A legjobb ételek éveken, akár évtizedeken át formálódnak, tökéletesednek.”

desszert, Sárközi Ákos, Textúra Étterem

A Voronoj-cellák ihlette desszert tálalva / Fotó: Textúra Étterem

Egy kacsamájas, birsalmás előétellel és egy mangalicás, zelleres, gnocchis főétellel indulnak a Kreatív Csütörtökök, és a vendégektől kapott visszajelzések alapján formálódó ételek fel fognak kerülni az étlapra is.

„Egy étterem egyáltalán nem csak a sikerekből tud építkezni. A negatív kritika a legjobb kritika, ami igenis kell ahhoz, hogy a földön maradjon egy étterem, és ne szálljon el magától a séf.

Bicsár Attila és Sárközi Ákos séfek

Bicsár Attila és Sárközi Ákos séfek / Fotó: Textúra Étterem

Ha a vendég azt mondja, hogy ő valamilyen ízt, alapanyagot nem szeretett, azzal nem igazán tudok mit kezdeni, ez csupán ízlés kérdése. Ellenben minden építő jellegű kritikára nyitott vagyok, hiszen én hiába szeretnék feltétlenül marhaszemet főzni – csak hogy egy vicces példát mondjak –, balgaság lenne olyat erőltetnem, aminek nincsen közönsége. Erről is szólnak a Kreatív Csütörtökök” – mondta el Ákos. „A vendéglátás e nehéz éveiben még fontosabb, mint valaha, hogy tényleg a vendégeinkért dolgozzunk, megtaláljuk az utat hozzájuk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top