A spagetti trónkövetelői: top 10 olasz tésztafajta, ami meghódította a világot

Haranghy Orsi | 2023. Február 04.
Az olaszok több mint 600 tésztafajtát tartanak számon, köztük olykor felismerhetetlen különbségekkel. De melyik pasták arattak közülük világsikert? Íme tíz olasz tésztafajta, ami meghódította a világot.

A tésztát kulturális értelemben olasz ételként tartjuk számon, de a mai olasz pasták őshazáját meglepő módon nem az Ókori Római Birodalom területén és nem is a Mediterráneumban kell keresnünk. Jelenlegi tudásunk szerint a világ túlfeléről, Kínából terjedt el a tészta több mint 3000 évvel ezelőtt, az ősi Sang-dinasztia időszaka alatt.

Míg a feljegyzések szerint Kínában búzalisztből és rizsből készültek az első tészták, az olasz pasták sajátossága, hogy a durumlisztet preferálják (persze sima búzafinomlisztből is készülhetnek). Olaszország durumbúza-igénye olyan nagy, hogy a hatalmas olasz mezőgazdaság sem tudja ellátni kellő mennyiséggel, így import alapanyagból készül az eredeti olasz pasták nagyobbik része.

A több száz tészta között vannak tojásosak és tojás nélküliek, cső- és metélt tészták, töltöttek és töltetlenek. Sokan esküsznek a frissen gyúrt és kifőzött tésztákra, de a világ legnagyobb gyártói nem szégyenkeznek a száraz tésztákkal sem.

A nagy olasz tésztarengetegből mégis melyik fajták kerültek ki világszerte kedvencként? Kattintsd végig a galériánkat!

Maccheroni, a makaróni

#10 Amit gyerekkorunkban makaróniként szerettünk, csak emlékeztet a valódi maccheronira. A tészta olasz őse rövidebb, gyakran bordázott és hajlított. / Fotó: Batman2000, Getty Images

Maccheroni casserole

#10 A maccheroni az az olasz pasta, amit sokkal jobban kedvelnek más országokban, mint szülőhazájában. Amerikában a népszerű mac&cheese alapja, de Magyarországon is retró kedvenc volt a makaróni. / Fotó: Carlo A, Getty Images

Cannelloni

#9 Az óriás csőtészta, ami a sütőben végzi: cannelloni. / Fotó: sal61, Getty Images

Sütőben sült spenótos-paradicsomos canelloni

#9 Sokféle méretben kapható, de az ideális cannelloni 10 cm hosszú és 22 mm átmérőjű. Töltsük meg, körítsük szósszal és süssünk rá! / Fotó: ALEAIMAGE, Getty Images

Házi készítésű ravioli

#8 Míg a szintén imádott tortellini kis kalapocskákat formáz, a ravioli rendszerint recés szélű vagy félkörívben lezárt, szintén töltött tészta. / Fotó: Kontrec, Getty Images

Paradicsomos ravioli

#8 Az egyik legkedveltebb, előre elkészített, csak főzésre váró olasz töltött tészta. A töltelék miatt izgalmasabb és tartalmasabb, mint a sima tészták, az esti gyorsan vacsorák slágere. / Fotó: svariophoto, Getty Images

Színes farfalle tészták

#7 Nincs is más olasz tészta, amelynek jobban állnának az élénk színek: a pillangókról elnevezett farfalle tészta. / Fotó: dimitris_k, Getty Images

Paradicsomos, zöldséges farfalle

#7 Rajongói szeretnek ráharapni arra a részekre, ahol a tészta egy kis csokorban van összefogva. A kisebbre méretezett farfalle tészta a farfalline, a nagyobb méretű a farfalloni. / Fotó: Westend61, Getty Images

Nyers tortellini

#6 Formája miatt Vénusz köldökének is hívják. Bolognából származik a töltött tészták egyik sztárja, a tortellini is / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images

Tortellini kappanhúslevesben

#6 Hagyományosan kappanból készült húslevesbe kerül a tortellini: hús, Parmigiano Reggiano sajt és tojás alkotta masszával töltik meg az ideális esetben frissen gyúrt tésztát. / Fotó: Giovanni Bortolani, Getty Images

Nyers conchiglioni

#5 A Dél-Olaszországból származó conchiglioni az olasz conchiglia, azaz tengeri kagyló szóból származik. / Fotó: seraficus, Getty Images

Spenóttal töltött paradicsomos conchiglioni

#5 Sokszor csak kagylótésztaként találjuk az étlapon: conchiglioni al forno, vagyis kemencében sült, töltött óriáskagylótészta. / Fotó: bernjuer, Getty Images

Frissen gyúrt tagliatelle

#4 Ez a tojásos pasta az olasz metélt tészták királynője: ez a tagliatelle. / Fotó: romaset, Getty Images

bonchan GettyImages-1277134461

#4 Az igazi bolognai nem spagettiből készül: tagliatelle alla bolognese. Rokona a római fettucine. / Fotó: bonchan, Getty Images

Nyers lasagne tésztalapok

#3 A sima lasagne és a fodros szélű lasagne festonate is közkedvelt, utóbbi jobban tartja a tölteléket. / Fotó: Laurence Mouton, Getty Images

Paradicsomos lasagne

#3 A ropogósra sütött, belül dzsúzos lasagne az egész világ kedvence. Bolognai ragút bele! / Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images

Nyers penne

A tollhegyről elnevezett tészta lehet a recés felületű penne rigate és a sima felületű penne lisce. / Fotó: Anna Kurzaeva, Getty Images

Penne arrabiata

#2 A recés külsejű penne előnye, hogy több szószt vesz fel. És az egyik legjobb dolog, ami a pennével történhet, a csípős arrabiata szósz. / Fotó: Piotr Krzeslak, Getty Images

Spagetti a fazékban

#1 Európában az összes száraztészta-eladás 35,7%-át a spagetti teszi ki. / Fotó: rarrarorro, Getty Images

Spagetti tenger gyümölcseivel

#1 Nem törjük el, nem vágjuk el, villára csavarjuk, és imádjuk! / Fotó: Calvin Chan Wai Meng, Getty Images

Exit mobile version