nlc.hu
Gasztro

Tésztafőzés helyesen

Az olasz séfek végre elmondták, hogy MIKOR kell a sót a tészta vizébe tenni

A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai műveletnek tűnhet, ám legnagyobb mesterei, az olasz séfek szerint mégis több hibalehetőség rejlik benne.

Mint minden étel esetében, a tésztakészítésnél is nagy jelentősége van a főzési technikának. 

Ha úgy akarod elkészíteni a tésztát, mint egy olasz szakács, kezdd azzal, hogy a csapból azonnal forró vizet engedsz a fazékba! Francesco Mazzei séf és szakácskönyv-szerző szerint azért érdemes azonnal forró vízzel indítani, mert az gyorsabban eléri a forráspontot, így energiatakarékosabb. Igaz, a tészta ízét mindez nem befolyásolja. Az azonban már igen, hogy mikor tesszük bele a tésztát.

Patrick Money, a neves San Diegó-i olasz étterem, a Pazza Market & Cucina munkatársa szerint a tésztát csak akkor szabad a vízbe helyezni, amikor az már lobog. „Ha nem várjuk meg, amíg a víz felforr, a tészta túl sok vizet vesz fel, és pépes lesz” – figyelmeztetett a Huffpost cikkében.

A tésztafőzés során hibalehetőség rejlik abban is, ha megfeledkezünk a sóról.  

Tésztafőzés

Fotó: Getty Images

„Akkor adom hozzá a sót, amikor a víz éppen csak forrni kezd. Így gyorsan feloldódik” – magyarázta Gennaro Contaldo, a Gennaro’s Cucina: Hearty Money-Saving Meals From an Italian Kitchen című könyv szerzője. Felhívta a figyelmet arra is: mielőtt a vízbe tennéd a tésztát, mindenképpen várd meg, amíg a só teljesen feloldódik.

Amellett, hogy a só ízletesebbé teszi a tésztát, a főzési folyamatot is segítheti. „A sózott víz az oldott nátrium-klorid ionok miatt stabilabb, mint a sótlan víz. Ennek eredményeként a sózott víznek magasabb a forráspontja, mint a sótlané, így a tészta valamivel magasabb hőmérsékleten fő, ami jobb állagot eredményez” – fejtegette Steve Samson, Los Angeles-i séf.

Fontos odafigyelni arra is, hogy a tészta ne tapadjon össze a főzés során. Ezt úgy küszöbölhetjük ki, ha kevergetjük azt.

Összefoglalva: tésztafőzéskor töltsd fel a fazekat forró vízzel, várd meg, amíg felforr, tedd bele a sót, várd meg, amíg feloldódik, majd add hozzá a tésztát és kevergesd, míg megfő!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top