nlc.hu
Gasztro

Kedvenc pastáink: olasz tészták, amiket az egész világ imád

A spagetti trónkövetelői: top 10 olasz tésztafajta, ami meghódította a világot

Az olaszok több mint 600 tésztafajtát tartanak számon, köztük olykor felismerhetetlen különbségekkel. De melyik pasták arattak közülük világsikert? Íme tíz olasz tésztafajta, ami meghódította a világot.
Olasz pasta ételek

A tésztát kulturális értelemben olasz ételként tartjuk számon, de a mai olasz pasták őshazáját meglepő módon nem az Ókori Római Birodalom területén és nem is a Mediterráneumban kell keresnünk. Jelenlegi tudásunk szerint a világ túlfeléről, Kínából terjedt el a tészta több mint 3000 évvel ezelőtt, az ősi Sang-dinasztia időszaka alatt.

Míg a feljegyzések szerint Kínában búzalisztből és rizsből készültek az első tészták, az olasz pasták sajátossága, hogy a durumlisztet preferálják (persze sima búzafinomlisztből is készülhetnek). Olaszország durumbúza-igénye olyan nagy, hogy a hatalmas olasz mezőgazdaság sem tudja ellátni kellő mennyiséggel, így import alapanyagból készül az eredeti olasz pasták nagyobbik része.

A több száz tészta között vannak tojásosak és tojás nélküliek, cső- és metélt tészták, töltöttek és töltetlenek. Sokan esküsznek a frissen gyúrt és kifőzött tésztákra, de a világ legnagyobb gyártói nem szégyenkeznek a száraz tésztákkal sem.

A nagy olasz tésztarengetegből mégis melyik fajták kerültek ki világszerte kedvencként? Kattintsd végig a galériánkat!

Maccheroni, a makaróni
Megnézem
Összes kép (20)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top