Ha olykor eltűnődünk, mégis mi értelme van a TikTok létezésének, egy érv lehet mellette, hogy tömegek kedvét hozza meg az otthon sütés-főzéshez. Hacsak nem valami értelmetlen és veszélyes kajakihívásról van szó, akár meg is próbálkozhatunk vele. A parmezános sült krumpli őrület például jó belépő lehet bármelyik tini számára, hogy krumplipucolót ragadjon.
Mint minden népi műfajnak, a parmezános TikTok-krumplinak is számtalan verziója kelt már életre. Az egyik fő csapásirány szerint a kisebb méretű krumplikat csak hosszában félbe kell vágni, és úgy kisütni. A tutibb recept szerint kis négyzetes bevágásokkal lesz a krumpli még ropogósabb és így jobban fel is veszi a parmezánkrémet.
Az egyszerűbb recept:
@thegoldenbalance Parmesan Crusted Potatoes 😈 #thegoldenbalance
Egy bevagdosós változat:
@foodwithhardt Crispy Parmesan Crusted Potatoes🤤 #parmesancrustedpotatos #crispypotatoes #potatorecipe #foodtiktok
Praktikus tippek a parmezánkéregben sült krumplihoz
- Sütni való, C-típusú burgonyafajtából készítsük! Ilyen például a Vénusz Gold, az Agria, Lady Rosetta, Góliát, Lady Care, Romina, Solara és a Kuroda.
- A félbevágott krumplik ötperces előfőzéssel belül is biztosan puhára sülnek!
- Legjobb az ízletes parmezán (Parmigiano Reggiano), olcsóbb és majdnem olyan finom a Grana Pradano sajt. Az itthon népszerű félzsíros sajtokkal (pl. trappista, Pannónia) egészen más lesz az eredmény! Az érlelt, kemény sajtok íze karakteresebb és ropogósabbra is sülnek.
- A legtutibb tipp pedig, ha nem csak reszelt parmezánt használunk, hanem vajas, zöldfűszeres parmezánszószt!
- A fokhagymapornál és szárított petrezselyemnél sokkal-sokkal finomabb a friss!
Egy kipróbált recept
Hozzávalók:
- 1 kg kis vagy közepes méretű burgonya
- 20 g parmezán sajt, legjobb a Parmigiano Reggiano sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 g vaj
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem, esetleg más friss zöldfűszerek
- ízlés szerint néhány csipet paprika- vagy chilipehely
- tengeri só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- A puha vajat egy kis tálkában keverjük be apróra vágott fokhagymával, friss petrezselyemmel, esetleg más zöldfűszerekkel, egy kis sóval, a pirospaprika-pehellyel és a finomra reszelt parmezán felével. Egy sűrű krémet kapunk.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük át a parmezános krémünkkel.
- A nyers vagy 5 percen át előfőzött, félbevágott krumplik lapos oldalát négyzetesen be is vagdoshatjuk, majd a lapos felükkel lefelé helyezzük a vajas, fűszeres krémre.
- Nyomkodjuk őket bele a krémbe, ezután fordítsuk meg a krumplikat, így mindkét oldalukat éri a parmezános krém.
- A maradék reszelt parmezánnal borítsuk be a krumplikat, így lesz teljes a parmezánkéreg.
- Spray-zzük le vagy locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és mehet is a tepsi a sütőbe.
- Süssük 180 °C-os sütőben kb. 45 percig, előfőzött burgonya esetén már 30 perc alatt kész lehet.
- Önmagában vagy mártogatóssal is isteni, köretként pedig egyenesen pazar!