nlc.hu
Gasztro
Parmezános tepsis krumpli recept

Kipróbáltuk a TikTok kedvencét: parmezános tepsis krumpli – recepttel

Elvileg köret, gyakorlatilag magában is pillanatok alatt elfogy. A videók alatt megadjuk a receptet is!

Ha olykor eltűnődünk, mégis mi értelme van a TikTok létezésének, egy érv lehet mellette, hogy tömegek kedvét hozza meg az otthon sütés-főzéshez. Hacsak nem valami értelmetlen és veszélyes kajakihívásról van szó, akár meg is próbálkozhatunk vele. A parmezános sült krumpli őrület például jó belépő lehet bármelyik tini számára, hogy krumplipucolót ragadjon.

Mint minden népi műfajnak, a parmezános TikTok-krumplinak is számtalan verziója kelt már életre. Az egyik fő csapásirány szerint a kisebb méretű krumplikat csak hosszában félbe kell vágni, és úgy kisütni. A tutibb recept szerint kis négyzetes bevágásokkal lesz a krumpli még ropogósabb és így jobban fel is veszi a parmezánkrémet.

Az egyszerűbb recept:

@thegoldenbalance

Parmesan Crusted Potatoes 😈 #thegoldenbalance

♬ Puff – Hany Beats

Egy bevagdosós változat:

@foodwithhardt

Crispy Parmesan Crusted Potatoes🤤 #parmesancrustedpotatos #crispypotatoes #potatorecipe #foodtiktok

♬ Darling – Trees and Lucy

Praktikus tippek a parmezánkéregben sült krumplihoz

  • Sütni való, C-típusú burgonyafajtából készítsük! Ilyen például a Vénusz Gold, az Agria, Lady Rosetta, Góliát, Lady Care, Romina, Solara és a Kuroda.
  • A félbevágott krumplik ötperces előfőzéssel belül is biztosan puhára sülnek!
  • Legjobb az ízletes parmezán (Parmigiano Reggiano), olcsóbb és majdnem olyan finom a Grana Pradano sajt. Az itthon népszerű félzsíros sajtokkal (pl. trappista, Pannónia) egészen más lesz az eredmény! Az érlelt, kemény sajtok íze karakteresebb és ropogósabbra is sülnek.
  • A legtutibb tipp pedig, ha nem csak reszelt parmezánt használunk, hanem vajas, zöldfűszeres parmezánszószt!
  • A fokhagymapornál és szárított petrezselyemnél sokkal-sokkal finomabb a friss!
Parmezánkéregben sült krumpli

TikTok-sztár: parmezánkéregben sült krumpli / Fotó: rudisill, Getty Images

Egy kipróbált recept

Hozzávalók:

  • 1 kg kis vagy közepes méretű burgonya
  • 20 g parmezán sajt, legjobb a Parmigiano Reggiano sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem, esetleg más friss zöldfűszerek
  • ízlés szerint néhány csipet paprika- vagy chilipehely
  • tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  • A puha vajat egy kis tálkában keverjük be apróra vágott fokhagymával, friss petrezselyemmel, esetleg más zöldfűszerekkel, egy kis sóval, a pirospaprika-pehellyel és a finomra reszelt parmezán felével. Egy sűrű krémet kapunk.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük át a parmezános krémünkkel.
  • A nyers vagy 5 percen át előfőzött, félbevágott krumplik lapos oldalát négyzetesen be is vagdoshatjuk, majd a lapos felükkel lefelé helyezzük a vajas, fűszeres krémre.
  • Nyomkodjuk őket bele a krémbe, ezután fordítsuk meg a krumplikat, így mindkét oldalukat éri a parmezános krém.
  • A maradék reszelt parmezánnal borítsuk be a krumplikat, így lesz teljes a parmezánkéreg.
  • Spray-zzük le vagy locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és mehet is a tepsi a sütőbe.
  • Süssük 180 °C-os sütőben kb. 45 percig, előfőzött burgonya esetén már 30 perc alatt kész lehet.
  • Önmagában vagy mártogatóssal is isteni, köretként pedig egyenesen pazar!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top