nlc.hu
Gasztro

A ropogós sült krumpli titka

Eláruljuk, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

A nyár a sült krumpli időszaka is, itt az ideje, hogy megfejtsük, hogyan lehet otthon fantasztikus, tényleg ropogós sült krumplit készíteni.

Eddig úgy sütöttük a sült krumplit, hogy felvagdostunk, aztán betoltuk a sütőbe, várva, hogy profi, ropogós krumpli lesz belőle. Aztán mindig keservesen csalódni kellett, mert az eredmény vagy az lett, hogy nem lett ropogós egyáltalán, vagy az, hogy túlsütöttük, és alig lehetett elrágni, olyan kemény lett némely része. De most megosztjuk veletek azt a három trükköt, amitől minden esetben tökéletes, ropogós sült krumpli kerül majd ki a sütőből.

1. Főzd a krumplit 20 percig sütés előtt

Heston Blumenthal sztárséf árulta el a saját titkát, miszerint mindig 20 percig főzi a krumplit a sütés előtt, attól lesz jó ropogós. Bár az általános, elterjedt nézet az, hogy elég 10 percig főzni, de a séf szerint az az igazi, ha betartjuk a 20 perces főzést, nem kell sajnálni azt a krumplit a forró víztől.

2. Főzés után hűtőbe a kurmplival!

A második titok az, hogy még mindig nem tesszük a sütőbe a krumplit, miután 20 percet főztük, hanem leöntjük a vizet róla, aztán betesszük 10 percre a hűtőbe. Vagy egyes vélemények szerint mehet egyenesen a mélyhűtőbe is. Extra tipp, hogy a 10 perc hűtés lejárta után össze is kell rázni a krumplit, de azért csak óvatosan, hogy ne legyen belőle krumplipüré, mire a sütőbe toljuk.

A ropogós sült krumpli 3 titka

Jobban jársz, ha hasábok helyett nagy darabokban sütöd meg a krumplit (Kép: Unsplash)

3. Só nélkül süsd meg a krumplit!

Lehet, hogy úgy tanultad még a felmenőidtől, hogy alaposan sózva kell a krumplit megsütni, ez mára kiderült, hogy mégsem jó ötlet. Miután minden sótól, borstól, fűszertől mentesen 190 fokon 40 percig sütötted, aztán szabad csak fűszerezni. Akkor viszont alaposan mehet rá a só és a bors, hogy a ropogós krumpli tényleg finom legyen.

Nézd meg, hogyan készíti Jamie Oliver a sült krumplit!

via

A sült krumpli mellé grillezz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top