nlc.hu
Gasztro

Sajtok grillezéshez

Ezek a legjobb sajtok grillezéshez!

Egyre több sajtgyártó készül kifejezetten grillezni való sajtokkal a nyári szezonra, de érdemes szétnézni a hagyományos sajtok között is.

Sajtokat grillezni háromféle módon is lehet, és mindegyiknél tökéletes lesz a végeredmény.  Mellé már csak egy jó saláta és egy pohár fehérbor szükséges, és kész is a legjobb nyári vacsora.
 
Léteznek kifejezetten grillezésre gyártott sajtok, ezek sokszor már pácolva kerülnek a csomagolásba és semmi dolgunk velük, a sütésen kívül. Ha már az összes ilyen sajtot kipróbáltuk, akkor viszont érdemes továbblépni. A legtöbb grillezhető sajt elkészíthető száraz serpenyőben, hozzáadott zsiradék nélkül. Ilyenkor előre felforrósított serpenyőben kezdjük a sütést, majd egy nagyon kicsit mérsékeljük a hőt. Készíthetjük a grillsajtokat forró sütőben, vagy grillfokozaton is, és végül, az igazi profik faszén felett grillrácson. Fontos, hogy az olvadós, reszelni való sajtokat soha ne tegyük csak úgy a rácsra, mert egy pillanat alatt elfolyik, hanem készítsünk neki „fészket” több réteg alufóliából, pici olajjal, esetleg zöldségekkel.

Kár kihagyni a grillezett sajtot (Fotó: Pixabay)

Kár kihagyni a grillezett sajtot (Fotó: Pixabay)

Provolone

Ezt az olasz sajtot bátran rátehetjük a grillrácsra is, garantáltan nem fog elfolyni. Ha úgy érezzük, sütés előtt egy nappal bármilyen páccal, vagy zöldfűszerrel bepácolhatjuk. Vágjunk belőle ujjnyi, vagy kétujjnyi darabokat, majd mindkét oldalát addig süssük, amíg megnyomva érezhetően puha.

Halloumi

Hasonlóan az olasz rokonához, ez a ciprusi sajtféle is kifejezetten a grillrácsra született. Érdemes valódi Halloumit vásárolni, és nem az olcsóbb utánzatot megvenni, ugyanis míg az eredeti a ropogós, aranyszínű réteg alatt finom puhára sül, addig az utánzat gumi szerűen, nyikorgósan rágós marad.

Camembert

Lehet kapni kifejezetten grillezésre gyártott változatot is, de bátran kipróbálhatjuk az eredetit is. Kerek, egész sajtot vásároljunk. Csomagoljuk ki a papírból, majd tegyük alufóliába úgy, hogy a teteje szabadon maradjon, de nem tudjon kifolyni az alja. Irdaljuk be és locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, majd tűzdeljük meg fokhagymával, vagy amivel szeretnénk. Tegyük a sütőbe 200 fokra 20 percre, majd tunkoljuk ki kenyérrel.
Ha serpenyőben sütjük, akkor alacsony hőfokon, többször megfordítva süssük puhára.

Egy kis gyakorlattal ezt is ki lehet próbálni (Fotó: Pixabay)

Egy kis gyakorlattal ezt is ki lehet próbálni (Fotó: Pixabay)

Feta

Bár legtöbben csak salátába teszik, egy kifejezetten jól grillezhető sajt grillsütőben, ha felülről kapja a hőt. Megszórhatjuk fűszerekkel, olívaolajjal, és tehetünk alá paprika, vagy paradicsomszeleteket. 200 fokon szintén 20 perc alatt készül el.

Kecskesajt

Többféle kecskecamembert vagy lágysajt is alkalmas grillezésre, főleg alufóliában sütve. Nagyon finom mellé a sültcékla, a dió és a rukkola saláta, de akár birsalmakompóttal is ehetjük. 200 fokon 10-15 perc alatt sül meg. Serpenyőben is süthetjük, de egy pillanatra se hagyjuk a tűzön, mert hamar szétfolyik.

Grill mozzarella

Leginkább serpenyőben való sütéshez ajánlják a gyártók, pedig érdemes feldobni a rácsra is, csak figyelni kell rá. Ha biztosra akarunk menni, tegyünk alá vastag alufóliát, abba pedig egy réteg sütőpapírt. Nagyon jól illik hozzá a paradicsom, a bazsalikom, és az oreganó.

Füstölt sajt

Főként a füstölt ömlesztett sajtok alkalmasak sütésre, mint például a Karaván. Létezik belőlük kifejezetten grillezésre gyártott változat is, de érdemes kipróbálni a hagyományost is. Ehhez vágjunk három ujjnyi darabokat, és közepes lángon, többször megfordítva süssük meg. Adhatunk mellé lekvárt vagy krumplisalátát is.

Saláták a grillezett sajtokhoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top