Jacques Pépin francia séf Amerikában csinált fantasztikus karriert, a főzés mellett íróként, újságíróként, egyetemi tanárként és televíziós személyiségként. Évtizedes barátság kötötte Julia Childhoz, tudását eleddig több mint harminc szakácskönyvben osztotta meg olvasóközönségével a 87 esztendős szerző.
Monsieur Pépin így emlékszik vissza az otthoni fromage front élményeire gyerekkorából, Franciaországból. Az édesapja camembert, brie, svájci sajt, kék- és kecskesajtok maradék darabkáiból állította össze az alapot, amit édesanyja póréhagymalevessel, egy kis fehérborral és zúzott fokhagymával elegyített. A krémet a hideg pincéjükben hagyták összeérni körülbelül egy hétig (!), az íze ugyanis ennyi idő alatt lett igazán markáns.
Ennyire persze nem kell franciának lennünk!
A régi francia módszer szerint még kézzel dolgozták el a sajtokat a vajjal, alaplével és fűszerekkel, de a legegyszerűbb, ha aprítógépet vagy konyhai robotgépet használunk.
Még ízletesebb lesz, ha friss vagy szárított zöldfűszereket teszünk bele. A metélőhagyma, újhagyma, rozmaring is jó barátja.
nlc-tippek a fromage front készítéséhez:
- Aranyszabály, hogy minél többféle karakteres aromájú sajtot használunk, annál izgalmasabb lesz a fromage front íze.
- Szóba sem jöhet jellegtelen ízű félzsíros sajt, ne adj isten ömlesztett sajt!
- Ha a sajtmaradékok széle penészes, vékonyan vágjuk le róla. Ez valóban mehet a kukába.
- A Jacques Pépin által megidézett zöldségleves alaplé nélkül is ízletes lesz a krém, de bármilyen alaplétől csak még ízesebb lesz!
- Ha nagyobb arányban használunk keménysajtokat, jöhet bele több vaj, esetleg joghurt vagy ricotta, hogy krémesebb legyen.
- Ha több lágy sajtot teszünk bele, kevesebb vaj és bor is elég lehet a krémes állaghoz.
- Kiváló mártogatósnak is sós kekszekkel vagy zöldséghasábokkal, és grillezett zöldségeket vagy húsokat is megkenhetünk vele.
- A legjobb mégis forró pirítósra kenni vagy melegszendvicset készíteni belőle!
Ezekkel az arányokkal dolgozzunk:
- 250 g maradék sajt
- 1,5 evőkanál vaj
- 0,3 dl minőségi száraz fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- ha van alaplevünk: 2 evőkanál zöldség- vagy húsleves alaplé
A fromage front elkészítése:
- Vágjuk fel a maradék sajtokat 1-1,5 centis darabokra.
- Zúzzuk össze a fokhagymát!
- Tegyük aprítógépbe a szobahőmérsékletű vajjal és a száraz fehérborral. Ha van zöldfűszerünk, jöhet bele, és borsozzuk is meg!
- Dolgozzuk krémesre a keveréket, ízlés szerint maradhat akár kicsit rusztikusabb is.
- Kóstoljuk meg, a sajtok sósságától függően ugyanis igényelhet (vagy nem igényel) sózást.
- Tegyük hűtőbe, és néhány óra alatt hagyjuk összeérni az ízeket.
- Jó egy hétig hűtőben biztosan eláll!