nlc.hu
Gasztro

A fromage fort a legjobb dolog, ami a maradék sajtokkal történhet

Öregecske sajtok a hűtőben? Pazar melegszendvicskrémet készíthetünk belőlük!

Sokan egyszerűen kidobják a megkeményedett, kiszáradt szélű sajtmaradékokat. Öreg hiba!

Jacques Pépin francia séf Amerikában csinált fantasztikus karriert, a főzés mellett íróként, újságíróként, egyetemi tanárként és televíziós személyiségként. Évtizedes barátság kötötte Julia Childhoz, tudását eleddig több mint harminc szakácskönyvben osztotta meg olvasóközönségével a 87 esztendős szerző.

Monsieur Pépin így emlékszik vissza az otthoni fromage front élményeire gyerekkorából, Franciaországból. Az édesapja camembert, brie, svájci sajt, kék- és kecskesajtok maradék darabkáiból állította össze az alapot, amit édesanyja póréhagymalevessel, egy kis fehérborral és zúzott fokhagymával elegyített. A krémet a hideg pincéjükben hagyták összeérni körülbelül egy hétig (!), az íze ugyanis ennyi idő alatt lett igazán markáns.

Zöldfűszeres sajtos melegszendvics

Fromage frontot a kenyrszeletek közé! / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Ennyire persze nem kell franciának lennünk!

A régi francia módszer szerint még kézzel dolgozták el a sajtokat a vajjal, alaplével és fűszerekkel, de a legegyszerűbb, ha aprítógépet vagy konyhai robotgépet használunk.

Még ízletesebb lesz, ha friss vagy szárított zöldfűszereket teszünk bele. A metélőhagyma, újhagyma, rozmaring is jó barátja.

nlc-tippek a fromage front készítéséhez:

  • Aranyszabály, hogy minél többféle karakteres aromájú sajtot használunk, annál izgalmasabb lesz a fromage front íze.
  • Szóba sem jöhet jellegtelen ízű félzsíros sajt, ne adj isten ömlesztett sajt!
  • Ha a sajtmaradékok széle penészes, vékonyan vágjuk le róla. Ez valóban mehet a kukába.
  • A Jacques Pépin által megidézett zöldségleves alaplé nélkül is ízletes lesz a krém, de bármilyen alaplétől csak még ízesebb lesz!
  • Ha nagyobb arányban használunk keménysajtokat, jöhet bele több vaj, esetleg joghurt vagy ricotta, hogy krémesebb legyen.
  • Ha több lágy sajtot teszünk bele, kevesebb vaj és bor is elég lehet a krémes állaghoz.
  • Kiváló mártogatósnak is sós kekszekkel vagy zöldséghasábokkal, és grillezett zöldségeket vagy húsokat is megkenhetünk vele.
  • A legjobb mégis forró pirítósra kenni vagy melegszendvicset készíteni belőle!
Zöldfűszeres sajtos melegszendvics

Simán csak pirítósra is kenhetjük / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Ezekkel az arányokkal dolgozzunk:

  • 250 g maradék sajt
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 0,3 dl minőségi száraz fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • ha van alaplevünk: 2 evőkanál zöldség- vagy húsleves alaplé
Többféle sajt szőlővel, dióval, mézzel

Ezek friss sajtok, mi bátran használjunk öregebbeket! / Fotó: Liudmyla Yaremenko, Getty Images

A fromage front elkészítése:

  • Vágjuk fel a maradék sajtokat 1-1,5 centis darabokra.
  • Zúzzuk össze a fokhagymát!
  • Tegyük aprítógépbe a szobahőmérsékletű vajjal és a száraz fehérborral. Ha van zöldfűszerünk, jöhet bele, és borsozzuk is meg!
  • Dolgozzuk krémesre a keveréket, ízlés szerint maradhat akár kicsit rusztikusabb is.
  • Kóstoljuk meg, a sajtok sósságától függően ugyanis igényelhet (vagy nem igényel) sózást.
  • Tegyük hűtőbe, és néhány óra alatt hagyjuk összeérni az ízeket.
  • Jó egy hétig hűtőben biztosan eláll!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top