nlc.hu
Gasztro

Valentin-napi hangolódás filmklasszikusokkal

Az evés a szex előszobája: ikonikus jelenetek, amiket imádtunk a filmvásznon

A randevúk és románcok a filmvásznon is gyakran szövődnek gyertyafényes asztalok mellett vagy romantikus együtt főzések alkalmával. Valentin-nap táján elő is vehetjük a klasszikusokat: ikonikus filmjelenetek, amelyekben az evés közelebb hoz (kivéve, amikor nem).
Nagy durranás, belly scene

A világ legkellemetlenebb férfijának vallomása: Lesz ez még így se

Ha létezik romkom, amit bátran ajánlhatunk a műfaj létjogosultságát megkérdőjelezőknek, a Lesz ez még így se az. Helen Hunt és Jack Nicholson remeklése 133 percben, klisék nélkül (vagyis okosan használt klisékkel), egy rémesen utálatos főszereplővel, egy szeretni való anyukával és egy imádni való meleg karakterrel, na és az ő kutyájával. Amikor a szociofóbiás – sőt mondjuk ki, embergyűlölő – író szerelmet vall a pincérnőnek, mondván, miatta szeretne jobb ember lenni, nincs is szíve annak, aki nem hatódik meg.

Minden idők legforróbb jelenetében a bacon is megsül: Nagy durranás

A ’91-es Nagy durranás az Airplane-hez hasonlóan agyament vígjáték (az Airplane három direktorának egyike rendezte). A 84 perc teljes hülyeségben az emlékezetes forró jelenet is egy az egyben paródia: a 9 és 1/2 hétben Kim Basinger és Mickey Rourke szexjelenetét karikírozta ki. Valeria Golino és Charlie Sheen között nemcsak a levegő izzott, hanem bőrükön a bacon és tojás is.

A valaha volt legromantikusabb mérgezés: Fantomszál

A Fantomszál világa önmagában is romantikus, az 1950-es évek egészen díszletszerű londoni haute couture világában játszódik. Mérgezés pedig soha nem volt ennyire megkapó: a Daniel Day-Lewis játszotta Reynolds Woodcock hűvös karakterét Alma Elson (Vicky Krieps színésznő) egészen bizarr módon próbálja esendővé tenni: egy gombával az omlettjében megmérgezi – hogy azután gondoskodhasson róla.

Egy esendő szerelmespár és a homár: Annie Hall

Az egyik legtöbbet idézett és a szerelemről, párkapcsolatokról leghűbben mesélő filmalkotás az Annie Hall. Szédítő belegondolni, hogy 1977-es mozifilm, hiszen olyan pezsgő humorú és friss ma is, hogy nem lehet elégszer újranézni. Diane Keaton és Woody Allen tökéletesen önazonos játéka, a korabeli New York adta díszletek, a pengeélesen megírt dialógusok elévülhetetlenné teszik az immár 46 esztendős filmklasszikust.

Bridget Jones hódító kék levese

Reneé Zellweger sokunk számára örökre Bridget Jones marad, levesének ételfestéke pedig örökre nyomot hagyott a filmvásznon. A póréhagyma, zeller és burgonya együttese soha nem öltött még olyan szép kék színt, mint amikor Mark Darcyt próbálta lenyűgözni.
A 2001-ben bemutatott Bridget Jones naplója nagyon szépen öregszik, bármikor ajánljuk újranézni!

Dupla randi, főzni sírásig: Ross jól van

Abszolút a kínos röhögés kategória, de Ross, azaz David Schwimmer óriásit megy a 10. évad egyik első epizódjában. A Jóbarátok utolsó évada az előzőek gyengélkedése után parádésra sikerült, Ross fajitasa, gyakorlatilag egyedül megivott Margharita-koktéljai és konyhai balesete pedig a legzordabb februári napot is felderíti.

Erotika, disznóvágás, sörvedelés, hurkazabálás: Sörgyári capriccio

Örökre belénk égett a jelenet, amelyben a hedonista és öntörvényű szépasszony – hogy Cserna-Szabó Andrást idézzük – végigbiciklizik a főutcán. Ez az a film, amit tényleg újra kell nézni, a regényt újraolvasva pedig rádöbbenünk, hogy egy kész műfaji tűzijáték: egy regény keretei között Hrabal részletesebben leírja az ételek elkészítését, mint ahogy egy átlagos receptben olvasható. A nagy disznótoros zabálás a legkevésbé sem randevú, mégis zavarba ejtő. Maryska örök, az őt játszó Magda Vášáryovára az anekdota szerint éppen azért esett a rendező, Jiří Menzel választása, mert meglátta, ahogyan eszik.

Spaghetti a mezzanotte: Segítség, felszarvaztak

Haumann Péter hangjával egybeforrt ez a ’70-es évek világát megidéző (’81-ben bemutatott) tökéletesen üdítő komédia. Vérbeli olasz vígjáték annak minden kellékével és helyzetkomikumával, kis Fiatjával, macskaköves utcáival és piazzáival, no és persze egy gyönyörű főszereplőnővel (Barbara Bouchet). Közel 90 percen át veri át egymást és keseríti meg egymás életét a házaspár, a filmvégi feloldás pedig tökéletes: a pár békére lel egymással, és halálra zabálják magukat spagettivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top