nlc.hu
Gasztro

Kumpir, a török töltött krumpli

Nem elírás: kumpir, az egyik legjobb dolog, ami a krumplival történhet!

Alig van vele feladat, az eredmény pedig isteni: bemutatjuk a kumpirt.

Ha utazgattunk már Törökországban, ismerős lehet a nagy, töltött krumplik látványa, amit kis műanyag-evőeszközzel eszegetnek a turisták és a helyiek is az utcán és ételbárokban. A népszerű török street food neve kumpir, amit könnyen elkészíthetünk mi is otthon. Persze egyszer Törökországban is meg kell kóstolni!

Míg Budapestet meghódította a döner kebab – amit mi gyrosnak nevezünk –, Törökországban jóval többféle autentikus utcai étel dívik. A döner kebap, dürüm, tantuni, lahmacun, börek, balık ekmek, kokoreç csak néhány a tucatnyi nagy népszerűségnek örvendő street food közül.

Kumpir

Törökös töltelékkel / Fotó: Esin Deniz, Getty Images

A ma már törökként számon tartott kumpir valójában egy bevándorló, és meglepő módon az egykori Jugoszláviából érkezett. A töltött krumplit persze számos helyen „feltalálták” már a világban. Angliában a jacked potato megy, amit simán, öntettel és töltve is készítenek. A mexikói varációk babbal, akár chili con carnéval, csípősen, tejföllel készülnek, rásütött sajttal a tetején.

Mexikói stílusú töltött krumpli

Mexikói stílusban / Fotó: zi3000 Getty Images

A török kumpir érdekessége, hogy a sütőből kivet burgonya belsejébe beleolvad a reszelt sajt a fokhagymás vajjal, és erre a puha, folyós belsőbe kerülnek a további zöldség- és húsfeltétek.

Isztambul Ortaköy városrészében óriási kultusza van a kumpirnak. Itt nem csak számos helyen ehetünk, hanem az étel törökösen teátrális elkészítését is megcsodálhatjuk.

Isztambuli street foodos

Street foodos a törökországi Isztambul Beşiktaş kerületében, Ortaköy városrészben / Fotó: tekinturkdogan, Getty Images

Ha Törökország csak az ihletadó

Egy autentikus török receptet hoztunk el, de egy igazi utcai étel akkor a legjobb, ha a helyi ízlés szerint és lehetőleg helyi produktumokból készül. A törökök juhsajtot – kasserit, más néven kaşart – reszelnek rá, de mi egész nyugodtan tegyünk bele trappista vagy óvári sajtot. Ha nem magyart használunk, akkor jöhet az edami, cheddar, gouda vagy reszelhető mozzarella.

Ha idegenkednénk az olívabogyós, céklás, savanyúságos tölteléktől, eresszük el a fantáziánkat: jöhet bele paprika vagy sült paprika, kukorica, paradicsom, bab vagy más hüvelyes, gomba, a kolbász helyett más húsféle, tejföl, metélőhagyma.

nlc. tipp a krumpli kiválasztásához

C-típusú, „lisztes” burgonyát használjunk ehhez az ételhez. Az úgynevezett sütnivaló burgonya ideális krumplipüréhez, olajban és héjában sült krumplihoz is. A Vénusz Gold, Góliát, Lady Rosetta, Solara, White Lad, Lady Claire, Agria, Kuroda, Százszorszép fajták alkalmasak sütésre.

Kumpir

Törökös töltelékkel / Fotó: Esin Deniz, Getty Images

Kumpir alaprecept

Hozzávalók török stílusban:

  • 4 nagy darab burgonya
  • 4 vékonyabb kolbász
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál félzsíros sajt
  • Egy negyed fej lilakáposzta
  • Egy nagyobb (vagy két kicsi) cékla
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál savanyúság
  • 2 evőkanál olajbogyó
  • Só, bors ízlés szerint
  • Ízlés szerint majonézes, chilis vagy más öntetet a tetejére

Elkészítése:

  • A sütnivaló krumplikat villával szurkáljuk meg körbe, majd csomagoljuk be őket alufóliába.
  • A krumplikat helyezzük egy tepsibe, és egy órán át süssük 160 fokon, egészen puhulásig. Úgy ellenőrizhetjük a puhaságát, hogy a fólián keresztül fogpiszkálót szúrunk a burgonyába. Érezni fogjuk, ha már puha a belseje.
  • Keverjük el a vajat az apróra vágott (vagy reszelt) fokhagymával.
  • Egy serpenyőben pirítsuk meg a karikákra szeletelt kolbászokat.
  • Ha már nem forró a krumpli, hasítsuk fel középen őket, és egy villával törjük össze a megsült, megpuhult krumplibelsőt úgy, hogy a burgonyacsónak, vagyis a héja ép maradjon, és bele tudjuk halmozni a hozzávalókat.
  • A felhasított krumplik belsejét kenjük be a fokhagymás vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk!
  • Ekkor a krumpli belsejében össze kell olvadnia a puha fokhagymás, vajas, sajtos keveréknek.
  • Pakoljuk meg a krumplikat az összes többi hozzávalóval, de csak annyira, hogy ne essen szét.
  • Ha még szaftosabbá akarjuk tenni, a tetejére csíkozhatunk majonézes, chilis vagy egyéb öntetet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top