Életünk legkrémesebb rántottáját Gordon Ramsay-nek köszönhetjük

Haranghy Orsi | 2023. Március 12.
Gordon Ramsay rántottájához csupán egy edény szükséges, és még csak nem is serpenyőben készül. Így készíti a rántottát a Michelin-csillag halmozó sztárséf!

Ki mire esküszik, ha tojásreggeliről van szó? Nagy klasszikus az omlett: a lepényszerűen sütött tojás is lehet (felül) krémes, és prímán lehet akár szendvicsbe is hajtogatni. A rántotta ezerféleképpen készülhet: egy jó parasztrántottába kolbász és szalonna is kerül, az agglegényrántottába pedig még krumpli is. A kérdés azonban most nem az, hogy mivel dúsítsuk a tojásokat, hanem a készítés technikája.

Gordon Ramsay rántottájának állaga teljesen más, mint ahogyan a legtöbbünk készíti. Abban bizonyára egységesek az álláspontok, hogy a gumis állagúra túlsütött, kiszárított, darabos rántotta nem a legideálisabb. Az viszont már megosztóbb kérdés, hogy mennyire maradhat lágy, nyálkás a tojás, tehát mennyire süssük át.

Úgyszintén más lesz a rántotta textúrája, ha folyamatosan „megtörjük” sütés közben, vagy kicsit omlettszerűen hagyjuk jobban megsülni az alját, és utána törjük át a fakanállal (vagy szilikonlapáttal).

Gordon Ramsay a Master Chef Junior műsorban / Fotó: FOX, Getty Images

Keverőtál nélkül

Az első mozdulatunk elővenni egy mélytányért vagy keverőtálat, ha rántottát akarunk sütni. Beleütjük a tojásokat, és sózzuk, borsozzuk. Nos, nem minden iskola tanítja ezt így.

Ramsay a klasszikus francia konyhaművészetet tanulta meg fiatalkorában, erről tanúskodik a tojásrántottája is.

A franciák lágy textúrájú rántottájának állaga az igazi olasz, krémes rizottóéra emlékeztet – és a lehető legtávolabb áll a darabosra tört, túlsült verzióktól.

Krémes, francia stílusú rántotta / Fotó: PeteerS, Getty Images

Ha szeretnénk zöldségeket enni a rántottához, kövessük a séf módszerét, aki külön pirít gombát és paradicsomot hozzá, és mellé tálalja. Így a további hozzávalók nem módosítják a tojás állagát.

Lényeges, hogy csak a főzés legvégén fűszerezi, előtte nem kerül bele só és bors. Ramsay szerint a sózás-borsozás késleltetése akadályozza meg, hogy vizes állagú, elszürkült rántottát kapjunk.

Még istenibb lesz az íze, ha az elkészültekor egy kis sajtot reszelünk rá vagy apróra vágott, pirított szalonnával szórjuk meg a tetejét.

Gordon Ramsay francia stílusú rántottájának trükkjei:

Mi a szerepe a végén a tejfölnek vagy crème fraîche-nek a rántottában?

Ezzel az okos technikával a sütés végén egy kicsit lehűtjük a tojásokat, megállítva a főzési folyamatot. Ezzel egyúttal krémes, könnyű állagúvá tesszük a rántottánkat. Tejföl vagy crème fraîche híján tejszínnel is helyettesíthetjük.

Ramsay olívaolajon pirít egy serpenyőben két nagy fej gombát, valamint koktélparadicsomokat fonnyaszt a rántotta mellé. Az elkészült tojást kovászos kenyérből készített pirítóson tálalja.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ha meg is néznéd a mestert munka közben!

 

Exit mobile version