

Lesz elég sonka húsvét előtt a boltokban, de készüljünk fel, hogy ijesztő árakkal szembesülhetünk – írja az Index.
A különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal – követve az általános élelmiszer-infláció mértékét – kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor
mondta a lapnak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
Neubauer Katalin hozzátette, a húsvéti sonka drágulása azért „csak” 40 százalék, mert a kereskedők kisebb árréssel számolnak, hogy elkerüljék a még elrettentőbb árakat. Ha a beszerzési ár teljes növekedését áthárítanák a fogyasztókra, 50-60 százalékkal többe kerülnének a húsvéti húskészítmények.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján inkább kevesebb, de jobb minőségű sonka kerül húsvétkor a magyarok asztalára. A GfK Piackutató Intézet adatai szerint tavaly húsvétkor 3,1 millió háztartás 17,4 milliárd forint értékben összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami háztartásonként 2,5 kilogrammot jelent 5700 forint értékben.