A kutatásoknak köszönhetően a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy mik azok a szokások, amelyek ártanak a szívünk egészségének. Ilyen például a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott stressz, az étkezés terén pedig ide tartoznak a transzzsírsavakban bővelkedő és az ultrafeldolgozott élelmiszerek, legutóbb pedig már a fehér rizsről is kiderült, hogy árthat a szívnek.
Ha odafigyelsz az egészségedre, és kíváncsi vagy, mely élelmiszereket érdemes kerülnöd, akkor olvasd el, hogy a Huffington Post által megkérdezett vezető amerikai kardiológusok mely élelmiszereket nem fogyasztják sosem vagy csak nagyon ritkán.
Természetesen a dietetikus szakemberek mindig hangsúlyozzák: nem egy-egy egészségtelennek ítélt ételt vagy élelmiszert kell tiltólistára tenni, hanem a teljes étrendet kell megnézni, hogy kiderüljön, a táplálkozásunk előnyös vagy káros az egészségünkre nézve. Ha néha eszel az alábbi élelmiszerekből, az még nem fogja megrövidíteni az életedet, de mindenképpen tanulságos, hogy a szívgyógyászok mit kerülnek az esetek 99 százalékában.
Máj
Vannak, akik eleve ódzkodnak a májtól, mások viszont imádják. Tény, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – például gazdag vasban és D-vitaminban –, de dr. Eleanor Levin, a Stanford Egyetem kardiológusa soha nem eszik májat.
„A máj olyan vörös hús, amelynek rendkívül magas a zsírtartalma – magyarázza Levin. – Általában kerülöm a vörös húsokat, mert sok telített zsírsavat és transzzsírsavat tartalmaznak, és amellett, hogy károsak a szívre, csontritkulást is okozhatnak. A máj különösen rossz, mert ez a szerv szűri ki a méreganyagokat, amelyek szintén benne vannak.”
Kolbász
Dr. Elizabeth Klodas minneapolisi kardiológus a kolbászt kerüli mindenáron. Indoklása szerint ezek az élelmiszerek magas nátriumtartalmúak, növelik a vérnyomást, valamint a telített zsírsavak révén megemelik a koleszterinszintet.
Megjegyezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az összes feldolgozott húst – beleértve a kolbászt, a sonkát és a szalonnát is – rákkeltőnek minősítette.
Margarin
„A margarin elméletben nagyszerű ötletnek tűnik, de kiderült, hogy ugyanolyan rossz, mint a vaj” – mondta dr. Harmony Reynold, a NYU Langone Health kardiológusa. A szakember felidézte, hogy egy tanulmány szerint már naponta egy evőkanálnyi margarin elfogyasztása 6 százalékkal növelte a halálozás kockázatát. Azt tanácsolta, használjunk inkább olívaolajat, mert annak rendszeres fogyasztása 4 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot.
„Ezt szem előtt tartva mondom a pácienseimnek, hogy amikor csak lehet, használjanak olívaolajat, akár tojásfőzéshez, akár pirítóshoz. Ha pedig ragaszkodnak a vaj ízéhez, még mindig jobb, ha nagyobb részben olívaolajat használnak, egy vékony vajdarabkával pedig ízesítenek.”
Steak
Dr. Leonard Lilly, a Brigham and Women’s Faulkner Kórház kardiológus főorvosa a zsíros vörös húsokat kerüli, különösen a márványozott steaket, mert nagyon sok telített zsírsavat tartalmaz.
„Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a telített zsírsavak fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség fokozott kockázatával” – emlékeztetett dr. Lilly. A szakember bevallotta, hogy ennek ellenére olykor ő is szokott „bűnözni”, és néha eszik egy finom steaket. Mint mondta, abból nem lesz baj, ha ritkán, kis mennyiségben eszünk ilyesmit, de kerüljük a rendszeres fogyasztásukat.
Bacon
A kolbász után nem is olyan meglepő, hogy dr. Francoise Marvel, a Johns Hopkins Egyetem kardiológusa a bacont tette tiltólistára. Ez az élelmiszer a feldolgozott vörös húsok egyik tipikus példája: magas telített zsírtartalmú, növeli a rossz koleszterin, az LDL szintjét, ami összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke fokozott kockázatával.
A bacon feldolgozása, a sertéshús pácolása során sókat, cukrokat és nitrátokat használnak. A nagy mennyiségű só növeli a vérnyomást, befolyásolja a folyadékvisszatartást, ami miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia. A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egy fő kockázati tényezője. A húshoz hozzáadott vegyi anyagok, mint például a nitrátok, összefüggésbe hozhatók a rákkal és más egészségügyi problémákkal – tette hozzá Marvel. A szakember megjegyezte, hogy az adalékanyagok mennyisége és feldolgozás menete gyártónként eltérő, de összességében érdemes csökkenteni a feldolgozott vörös húsok, így a bacon fogyasztását.
Rántott csirke
„Az egyetlen étel, amit ritkán eszem, az a rántott csirke – mondta dr. Sanjay Maniar, houstoni kardiológus. – A rántott ételek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát, mivel növeli a telített és transzzsírok mennyiségét a szervezetben.”
Emellett az egészségtelen zsírok növelhetik a rossz koleszterin (LDL) szintjét, és csökkenthetik a jó koleszterinét (HDL), ami érelmeszesedéshez vezethet. Maniar szerint inkább grillezzük vagy simán süssük meg a csirkét ahelyett, hogy bebundázzuk, és bő olajban kisütjük.
Fánk
Mivel a fánkokat gyakran transzzsírokat tartalmazó olajban sütik, dr. Jayne Morgan atlantai kardiológus kerüli ezt a finomságot.
Mint mondta, a transzzsírok megemelik a koleszterin és a vércukor szintjét, ami hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásához, valamint a stroke-hoz. Felhívta a figyelmet, hogy a transzzsírokat gyakran álcázzák a címkéken részben hidrogénezett olajoknak, ezért figyelmesen olvassuk el az összetevőket.