nlc.hu
Gasztro

Konyhai trükkök medvehagymára

Így szelídítsd meg a medvehagyma ízét, ha túl erősnek érzed!

Konyhai tippek, ha túl intenzívnek éreznénk a medvehagyma ízét!

Nem véletlenül nevezik vadfokhagymának is a medvehagymát. Ha magunk gyűjtjük erdőben, már azelőtt megcsapja az orrunkat az erős illat, hogy egy-egy termőterülethez érnénk.

Érdemes tudni, hogy a medvehagyma minden része ehető: a levele, virága, hagymája és a magjai is. Mégse tépjük ki hagymástul, gondoljunk a jövő terméseire is.

Frissen szedett medvehagyma

Egy pohár vízben hűtőben akár egy hétig is eláll / Fotó: Westend61, Getty Images

Mint minden zöldségnek és fűszernek, a különböző helyeken és időszakokban leszedett medvehagymáknak sincsen teljesen egységes íze, aromaereje. Ha minél előbb leszedett, még nem kivirágzott medvehagymát eszünk, annál frissebb és intenzívebb lesz az íze. A rövidke medvehagyma-szezont persze az elejétől a végéig érdemes kihasználni!

Bár a medvehagyma íze izgalmas, egy igazi friss, zöld, gyógynövényes aromatikájú növény, olykor túl domináns. Gyakran előfordul, hogy mondhatni penetránsan erős ízű, és leuralja az egész ételt. Ilyenkor érdemes konyhai fogásokat alkalmazni, hogy szelídítsünk egy kicsit a legvadócabb hagymán.

Ha nem muszáj főzni, csak blansírozzuk!

Jólesik nyersen is, salátákba, szendvicsekbe például. A levelek hőkezelése enyhíti az ízét, viszont ha nem szeretnénk elfőzni a medvehagyma vitamintartalmát, érdemes csak rövidebb ideig kitennünk a hőhatásnak.

Medvehagymás saláta

Egy tányér tavasz. Dobjuk fel vele a salátánkat! / Fotó: Martin Poole, Getty Images

A két legegyszerűbb módja, ha blansírozzuk vagy serpenyőben fonnyasztjuk. A blansírozás során egy percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd kiemeljük, és jég közé tesszük, így megakadályozva a tovább fővést és megőrizve a levelek élénkzöld színét.

Fonnyasztással is finomíthatunk az ízén. Néhány percen át kis olívaolajon serpenyőben futtassuk meg, akárcsak a spenótot. Számoljunk vele, hogy ilyenkor meglepően összezsugorodnak a levelek, tehát bőségesen használjunk belőle.

Alapanyagok, amelyek lágyítják a medvehagyma ízét

Ha hőkezelés után is túl erős marad az íze, jó barátunk a tej, tejszín, tejföl és majonéz. Ha krémlevest vagy ragut készítünk bele, egy kis tejszín/tej hozzáadásával szelídíthetünk az ízén. Ha salátaöntetet csinálunk, majonézzel és/vagy tejföllel tudunk visszavenni a medvehagyma ízének erejéből. A tejtermékek zsírtartalma sokat lágyít rajta.

Még egy trükk egy kis cukor vagy méz hozzáadása. Csak annyi, hogy ne legyen tőle édes az étel, de finomítson az étel erősségén.

Medvehagyma-krémleves

Íme, a legnészerűbb medvehagymás étel: medvehagyma-krémleves. / Fotó: Westend61, Getty Images

Persze sokan éppen azért szeretik, mert igazán intenzív, harsogó tavaszi íz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top