nlc.hu
Gasztro

Ehetők-e a penészes ételek?

„Csak vágd le róla a penészt!” – Tényleg ehetők a penészedésnek indult ételek?

Menthető és menthetetlen élelmiszerek, ha akár csak egészen kicsi penészfoltok jelentek meg rajtuk.

Tévhit, hogy a penész az elhanyagolt háztartások jele. Rémesen bosszantó, de gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy olykor penészedésnek induljon egy-egy étel a kamrában vagy a hűtőszekrényben. Ez akkor is előfordulhat, ha szabályosan tároljuk az ételeket, ami a mai élelmiszerárak mellett különösen fájó.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai kiadványának segítségével abban szeretnénk tanácsot adni, hogy miként járjunk el a különböző ételcsoportok esetében, ha megjelentek rajtuk a kékes, zöldes, rózsaszínes vagy fekete penészfoltok.

Valójában segítségünkre is vannak a megjelenő színek és a bolyhok az ételeken, hiszen láthatóvá teszik a penészgombák jelenlétét.

Menthető élelmiszerek

Kemény állagú gyümölcsök, zöldségek

A penészes folt körül legalább 2,5 centimétert vágjunk le (a felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel).
A kemény állagú élelmiszerekbe a penész kevésbé tud behatolni.

Téliszalámi és a szárazon pácolt sonkák

Dörzsöljük le a penészt a felszínről. Ezeknél az élelmiszereknél természetes, hogy penészes legyen a felszíne.

Kolbászok, szalámik – lényeges a penész színe

Ha fehér penész jelenik meg rajtuk, egyszerűen csak dörzsöljük vagy kaparjuk le a fehér felszínüket.

Amennyiben zöld penész jelenik meg rajtuk, dobjuk ki, és még háziállatnak se adjuk őket!

Nemespenész nélkül érlelt kemény sajtok

A penészes folt körül legalább 2,5 centimétert vágjunk le! A felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel. A maradék sajtot új fóliába csomagoljuk. A kemény állagú élelmiszerekben a penész kevésbé tud behatolni.

Gorgonzola

A gorgonzola menthető / Fotó: istetiana, Getty Images

Nemespenésszel érő kemény sajtok

A kemény sajtoknál, mint a gorgonzola, vágjunk le a penész körül legalább 2,5 centimétert. A penész nem a gyártási technológia része, ezért az egészségre ártalmas lehet.

Kidobásra ítélt élelmiszerek

Nemes penésszel érő lágy sajtok

A roquefort, gorgonzola, brie, camembert és a többi lágy sajtot dobjuk ki, ha olyan penészt észlelünk, ami nem a sajtkészítéshez szükséges nemespenész.

Lágy krém- és friss sajtok, reszelt és szeletelt sajtok

Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A reszelt, szeletelt sajtok a vágó-aprító eszközt is felülfertőzhetik. A penészes lágy sajtokban a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Joghurt és tejföl

Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Puha állagú gyümölcsök, zöldségek

A puha állagú gyümölcsök, zöldségek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.

Zöldpenészes mandarinok

Egymást fertőzik / Fotó: Denis_Zai, Getty Images

Száraz hüvelyesek és olajos magvak

A tartósítószertől mentes élelmiszereknek nagy a kockázatuk a penészedésre.

Lekvárok, dzsemek

A penész mikotoxint termelhet. Szakemberek nem javasolják a penészes réteg eltávolítását, és a maradék elfogyasztását.

Löncshús, bacon vagy virsli

Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Főtt- és sülthús-maradékok

Magas nedvességtartalmú élelmiszerekben szétterjedhet az egész termékben. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Főtt, sült zöldségek, rakott ételek

Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Penészedő kenyérszeletek

Ha csak ennyi penész jelenik meg, akkor is kuka! / Fotó: Douglas Sacha, Getty Images

Kenyerek és péksütemények

Kidobandó, mert a lyukacsos-szivacsos élelmiszerekben behálózták az étel mélyebb rétegeit is.

Főtt gabonafélék és tészta

Szintén kidobandó, mert a magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek. A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Források: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top