Szabi, a pék az utóbbi évek során több embert tanított meg kovászos kenyeret sütni, mint bárki más az országban. Szabadfi Szabolcsnak azonban a szíve csücske az édes kelt tészta is, ezért nyitott pékségei mellett fánkozót is, és friss kalácsra is egész évben számíthatunk nála.
A kalácssütés igényel némi konyhai jártasságot és kézügyességet, de ha egyszer elsajátítottuk a készítését, óriási öröm a saját kalácsunkat kihúzni a sütőből.
Húsvét alkalmából Szabi, a pék klasszikus, édes fonott kalácsát mutatjuk be. Ha érzünk hozzá kedvet, kiegészíthetjük szinte bármilyen aszalt gyümölccsel, csokidarabokkal vagy kakaóval is. Íme, a háromfonatú kalács alapreceptje jégcukorszórással!
Szabi, a pék húsvéti kalács receptje
Hozzávalók:
- 500 g BL55 finomliszt
- 20 friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 80 g cukor
- 50 g vaj
- 250 ml tej
- Dekorcukor (vegyünk egy kis, 100 grammos zacskóval, és szórjunk a kalácsra ízlésünk szerint)
- Reszelt narancshéj
Mi az a dekorcukor?
Más néven jégcukor, a finomított fehér cukor egyik fajtája. Kemény, nagy szemcséjű és hőálló, ezért kedvelik a pékek és cukrászok a sütemények, pékáruk szórására alkalmazni.
Elkészítése:
- A langyos tejet, a tojást és az élesztőt a keverőtálba öntjük és elkeverjük. A lisztet hozzáadjuk, beletesszük a cukrot és a végén a sót.
- A narancs héját lereszeljük, ezt is hozzáadjuk.
- Alacsony fokozaton elkezdjük dagasztani a tésztát, majd 3 perc múlva hozzáadjuk az apróra vágott, puha (nem hűtőhideg) vajat. További 4-5 perc alatt készre dagasztjuk.
- A tésztát a dagasztóüstben hagyjuk, lefóliázzuk, és betesszük a kikapcsolt sütőbe keleszteni 30 percre.
- A sütőből elővesszük a tésztát, amit 3 egyenlő részre osztunk. Laza gombócokat formázunk belőlük és letakarjuk. 15 percig pihentetjük.
- A pihentetés után a gombócokat egyenként ellapítjuk, és tésztaszálat sodrunk belőlük, majd megfonjuk a kalácsot.
- Előveszünk egy sütőlemezt, sütőpapírt helyezünk bele, és erre tesszük a megfont kalácsot. Az egész tojást felverjük és ecset segítségével vékonyan lekenjük a kalácsunkat. Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük.
- Ellenőrizzük a tésztánkat, hogy megkelt-e. Amennyiben igen, akkor a sütőt 190 fokra melegítjük, és alsó-felső sütési módra állítjuk.
- A tésztánkat másodszor is megkenjük a felvert egész tojással, és megszórjuk a dekorcukorral.
- Miután a sütő elérte a kívánt hőfokot, kb. 20-24 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.
Az ország kedvenc pékje további tippeket is megoszt az alábbi videóban a tökéletes húsvéti kalács elkészítéséhez:
Szabi, a pék újra a tévéképernyőn
Esténként, minden hétköznap 21 órától újra látható a népszerű cukrászverseny a VIASAT3 csatornán. Az Ide süss! – Húsvéti kihívás című műsorban Szabadfi Szabi mellett pedig Szalai Dóri, a Chez Dodo macaronmanufaktúra alapítója és főcukrásza látható a zsűriben. A Húsvéti kihívásban hazai hírességek mérik össze cukrásztudásukat.