nlc.hu
Gasztro
Tökéletes húsvéti kalács Szabadfi Szabolcstól

Süss húsvéti kalácsot Szabadfi Szabival – Az alapreceptet aztán egész évben használhatod!

Puha, foszlós fonott kalács nélkül nem húsvét a húsvét. Ha szánsz rá egy kis időt, idén készítsd el az illatos, mázas húsvéti kalácsot te magad. Szabi, a pék lesz a segítségedre!

Szabi, a pék az utóbbi évek során több embert tanított meg kovászos kenyeret sütni, mint bárki más az országban. Szabadfi Szabolcsnak azonban a szíve csücske az édes kelt tészta is, ezért nyitott pékségei mellett fánkozót is, és friss kalácsra is egész évben számíthatunk nála.

A kalácssütés igényel némi konyhai jártasságot és kézügyességet, de ha egyszer elsajátítottuk a készítését, óriási öröm a saját kalácsunkat kihúzni a sütőből.

Húsvét alkalmából Szabi, a pék klasszikus, édes fonott kalácsát mutatjuk be. Ha érzünk hozzá kedvet, kiegészíthetjük szinte bármilyen aszalt gyümölccsel, csokidarabokkal vagy kakaóval is. Íme, a háromfonatú kalács alapreceptje jégcukorszórással!

Szabadfi Szabolcs

Szabadfi Szabolcs / Fotó: Ide Süss

Szabi, a pék húsvéti kalács receptje

Hozzávalók:

  • 500 g BL55 finomliszt
  • 20 friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 50 g vaj
  • 250 ml tej
  • Dekorcukor (vegyünk egy kis, 100 grammos zacskóval, és szórjunk a kalácsra ízlésünk szerint)
  • Reszelt narancshéj

Mi az a dekorcukor?

Más néven jégcukor, a finomított fehér cukor egyik fajtája. Kemény, nagy szemcséjű és hőálló, ezért kedvelik a pékek és cukrászok a sütemények, pékáruk szórására alkalmazni.

Fonott kalács Szabadfi Szabolcstól

Fonott kalács Szabadfi Szabolcstól / Fotó: Szabi, a pék

Elkészítése:

  • A langyos tejet, a tojást és az élesztőt a keverőtálba öntjük és elkeverjük. A lisztet hozzáadjuk, beletesszük a cukrot és a végén a sót.
  • A narancs héját lereszeljük, ezt is hozzáadjuk.
  • Alacsony fokozaton elkezdjük dagasztani a tésztát, majd 3 perc múlva hozzáadjuk az apróra vágott, puha (nem hűtőhideg) vajat. További 4-5 perc alatt készre dagasztjuk.
  • A tésztát a dagasztóüstben hagyjuk, lefóliázzuk, és betesszük a kikapcsolt sütőbe keleszteni 30 percre.
  • A sütőből elővesszük a tésztát, amit 3 egyenlő részre osztunk. Laza gombócokat formázunk belőlük és letakarjuk. 15 percig pihentetjük.
  • A pihentetés után a gombócokat egyenként ellapítjuk, és tésztaszálat sodrunk belőlük, majd megfonjuk a kalácsot.
  • Előveszünk egy sütőlemezt, sütőpapírt helyezünk bele, és erre tesszük a megfont kalácsot. Az egész tojást felverjük és ecset segítségével vékonyan lekenjük a kalácsunkat. Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük.
  • Ellenőrizzük a tésztánkat, hogy megkelt-e. Amennyiben igen, akkor a sütőt 190 fokra melegítjük, és alsó-felső sütési módra állítjuk.
  • A tésztánkat másodszor is megkenjük a felvert egész tojással, és megszórjuk a dekorcukorral.
  • Miután a sütő elérte a kívánt hőfokot, kb. 20-24 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.

Az ország kedvenc pékje további tippeket is megoszt az alábbi videóban a tökéletes húsvéti kalács elkészítéséhez:
 

Szabi, a pék újra a tévéképernyőn

Esténként, minden hétköznap 21 órától újra látható a népszerű cukrászverseny a VIASAT3 csatornán. Az Ide süss! – Húsvéti kihívás című műsorban Szabadfi Szabi mellett pedig Szalai Dóri, a Chez Dodo macaronmanufaktúra alapítója és főcukrásza látható a zsűriben. A Húsvéti kihívásban hazai hírességek mérik össze cukrásztudásukat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top