nlc.hu
Gasztro

Sulis büfés szigorítások

Kitiltottak 13 élelmiszert az iskolai büfékből Szlovákiában

Tavaly több mint 12 ezer elhízott gyermeket regisztráltak.
iskolai evés

A Közegészségügyi Hivatal intézkedése nyomán kitiltottak 13 élelmiszert az iskolai büfékből Szlovákiában. A kínálatban nem szerepelhetnek ezentúl többek között dohánytermékek, alkoholos italok, majonézt tartalmazó termékek, sült ételek, pástétom vagy hamburger. Az iskolai büfék továbbá nem árusíthatnak lángost, rántottát, bundáskenyeret, 5g/100 milliliternél több cukrot tartalmazó italokat, kinint, taurint vagy koffeint tartalmazó italokat, táplálékkiegészítőket – számolt be az ujszo.com.

Mostantól friss gyümölcsöt és zöldséget, tartósítószer nélküli italokat és természetes gyümölcsleveket, illetve legalább 80 százalékos hústartalmú hústermékeket kell kínálniuk a büféknek. 

A kínálat megváltoztatásának célja az egészséges étel- és italválasztás népszerűsítése a gyermekek körében, valamint az egészségesebb táplálkozásra való ösztönzés. A gyermekorvosok ugyanis 2022-ben több mint 12 ezer elhízott gyermeket regisztráltak Szlovákiában.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top