Húsvét előtt megtelnek a virágboltok húsvéti koszorúkkal. Készítenek a bejárati ajtóra fellógatható és asztalra tehető változatokat is. Egyelőre nem olyan elterjedt szokás, mint az adventi koszorú, de a színes virágokkal, zöld növényekkel és tojásokkal kirakott díszek sokat hozzáadnak az ünnepi hangulathoz.
Mi most a húsvéti koszorúk ehető verzióját hoztuk el. Legyen a húsvéti asztal dísze ehető!
Miből lesz a koszorú?
Zsenge rozmaring- vagy kakukkfűágakból esztétikus és illatos koszorút készíthetünk. Nem kell túlgondolni, és nem kell fonni sem, hiszen nem egy maradandó díszt kell készítenünk. A tányérra fektetve egyszerűen csak illesszük körbe az ágakat, és erre tegyük a hidegkonyhai finomságokat.

Vastagabb koszorú friss rozmaringágakból / Fotó: Lisovskaya, Getty Images
Csinálhatunk vékonyabb és vastagabb alapot is az ágakból.

Vékonyabb koszorú friss rozmaringágakból / Fotó: Katsiaryna Shautsova, Getty Images
A minimalista koszorúkban jobban dominál a fűszerág, és csak néhány fajta hozzávaló alkotja az ehető részt. Íme, egy fogpiszkálók nélküli koszorú.

Vega koszorú / Fotó: vaaseenaa, Getty Images
Másik megoldás, ha a fűszerágakból nem alkotunk körívet, csak dekorálunk velük. Ezek ételhangsúlyosabb koszorúk, mint az alábbi képen is.

Koszorú, amitől jól lakunk / Fotó: vaaseenaa, Getty Images
Megkönnyíti a falatozást a dekorációs fapálcikák vagy fogpiszkálók használata. Nyársaljuk fel rájuk az alapanyagokat, és egymás mellé sorakoztatva körívet alkothatunk belőlük.

Egy kis duci koszorú / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images
Mi mégis a friss zöldek használatát ajánljuk, a fűszerágak kellemesen finom illatot hoznak a lakásba.

Esztétikus és illatos / Fotó: Lisovskaya, Getty Images
Mit szerezzünk be az ehető húsvéti koszorúhoz?
A mértékegységünk legyen most az ízlés szerinti mennyiség, attól függően, hogy sajt-, zöldség-, felvágotthangsúlyos koszorút szeretnénk-e készíteni. Nagyon menők a két-három alapanyagból összeállított koszorúk, mint például a caprese saláta ihlette paradicsom-mozzarella-bazsalikom kombináció.

Rukkolafészek / Fotó: Fuzullhanum, Getty Images
Készíthetünk tartalmasabb koszorút is hagyományos hidegkonyhai előétel-alapanyagokkal. Íme.

Fűszerágak nélkül / Fotó: Svetlana-Cherruty, Getty Images
Elszakadhatunk a mandalaszerűen kirakott koszorúktól is. Egy teljes előételes tálat is kirakhatunk körívben sajttal, sonkával, kenyérrel vagy más péksüteménnyel és mártogatósokkal.

Egy lazább koncepció / Fotó: lisegagne, Getty Images
A koszorúhoz:
- Dekor fapálcikák vagy fogpiszkálók
- Zsenge rozmaring- vagy kakukkfűágak
Hozzávalók ízlés szerint:
- Mini mozzarella
- Felkockázott félkemény sajt(ok)
- Felvágottak: húsvétisonka-szeletek, szalámi, kolbász
- Koktélparadicsom
- Olívabogyó
- Kígyóuborka
- Fodros levelű saláta és/vagy rukkola