Húsvét előtt megtelnek a virágboltok húsvéti koszorúkkal. Készítenek a bejárati ajtóra fellógatható és asztalra tehető változatokat is. Egyelőre nem olyan elterjedt szokás, mint az adventi koszorú, de a színes virágokkal, zöld növényekkel és tojásokkal kirakott díszek sokat hozzáadnak az ünnepi hangulathoz.
Mi most a húsvéti koszorúk ehető verzióját hoztuk el. Legyen a húsvéti asztal dísze ehető!
Miből lesz a koszorú?
Zsenge rozmaring- vagy kakukkfűágakból esztétikus és illatos koszorút készíthetünk. Nem kell túlgondolni, és nem kell fonni sem, hiszen nem egy maradandó díszt kell készítenünk. A tányérra fektetve egyszerűen csak illesszük körbe az ágakat, és erre tegyük a hidegkonyhai finomságokat.
![Koszorú friss rozmaringágakból](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/lisovskaya-getty-images-925243758-1024x673.jpg)
Vastagabb koszorú friss rozmaringágakból / Fotó: Lisovskaya, Getty Images
Csinálhatunk vékonyabb és vastagabb alapot is az ágakból.
![Koszorú friss rozmaringágakból](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/katsiaryna-shautsova-getty-images-1298987173-1024x1024.jpg)
Vékonyabb koszorú friss rozmaringágakból / Fotó: Katsiaryna Shautsova, Getty Images
A minimalista koszorúkban jobban dominál a fűszerág, és csak néhány fajta hozzávaló alkotja az ehető részt. Íme, egy fogpiszkálók nélküli koszorú.
![Koszorú hideg előételekből](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/vaaseenaa-getty-images-1031432840-1024x683.jpg)
Vega koszorú / Fotó: vaaseenaa, Getty Images
Másik megoldás, ha a fűszerágakból nem alkotunk körívet, csak dekorálunk velük. Ezek ételhangsúlyosabb koszorúk, mint az alábbi képen is.
![Koszorú hideg előételekbő](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/vaaseenaa-getty-images-1163519022-1024x683.jpg)
Koszorú, amitől jól lakunk / Fotó: vaaseenaa, Getty Images
Megkönnyíti a falatozást a dekorációs fapálcikák vagy fogpiszkálók használata. Nyársaljuk fel rájuk az alapanyagokat, és egymás mellé sorakoztatva körívet alkothatunk belőlük.
![Koszorú hideg előételekbő](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/angelika-mostova-getty-images-1344571001-1024x712.jpg)
Egy kis duci koszorú / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images
Mi mégis a friss zöldek használatát ajánljuk, a fűszerágak kellemesen finom illatot hoznak a lakásba.
![Koszorú hideg előételekbő](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/lisovskaya-getty-images-925245412-1024x1024.jpg)
Esztétikus és illatos / Fotó: Lisovskaya, Getty Images
Mit szerezzünk be az ehető húsvéti koszorúhoz?
A mértékegységünk legyen most az ízlés szerinti mennyiség, attól függően, hogy sajt-, zöldség-, felvágotthangsúlyos koszorút szeretnénk-e készíteni. Nagyon menők a két-három alapanyagból összeállított koszorúk, mint például a caprese saláta ihlette paradicsom-mozzarella-bazsalikom kombináció.
![Koszorú hideg előételekbő](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/fuzullhanum-getty-images-1451795354-1024x683.jpg)
Rukkolafészek / Fotó: Fuzullhanum, Getty Images
Készíthetünk tartalmasabb koszorút is hagyományos hidegkonyhai előétel-alapanyagokkal. Íme.
![Koszorú hideg előételekből](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/svetlana-cherruty-getty-images-1288868648-1024x683.jpg)
Fűszerágak nélkül / Fotó: Svetlana-Cherruty, Getty Images
Elszakadhatunk a mandalaszerűen kirakott koszorúktól is. Egy teljes előételes tálat is kirakhatunk körívben sajttal, sonkával, kenyérrel vagy más péksüteménnyel és mártogatósokkal.
![Koszorú hideg előételekből](https://nlc.p3k.hu/uploads/2023/04/lisegagne-getty-images-1356168653-1024x683.jpg)
Egy lazább koncepció / Fotó: lisegagne, Getty Images
A koszorúhoz:
- Dekor fapálcikák vagy fogpiszkálók
- Zsenge rozmaring- vagy kakukkfűágak
Hozzávalók ízlés szerint:
- Mini mozzarella
- Felkockázott félkemény sajt(ok)
- Felvágottak: húsvétisonka-szeletek, szalámi, kolbász
- Koktélparadicsom
- Olívabogyó
- Kígyóuborka
- Fodros levelű saláta és/vagy rukkola