nlc.hu
Gasztro

Profi tipp: így távolítsd el a sonkahálót

Te tudod, mikor és hogyan kell levenni a sonkahálót úgy, hogy ne rontsa el a végeredményt?

Jön a húsvét, nem hiányozhat az asztalról az ízesre főtt kötözött sonka. Rendszeresen visszatérő kérdés, hogyan lehet leszedni úgy a hálót, hogy a húst ne tépje cafatokra? Mutatjuk.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról részletesen, hogy mitől lesz íztelen, száraz vagy éppen vághatatlanul túlfőtt a húsvéti sonka, melyek a húsvéti sonka típushibái, és mi tehetünk azért, hogy ne a szálaira széteső, tartás nélküli textúrát kapjuk, hanem egy belül szaftos, zamatos sonka kerüljön a tányérra? A főzés után azonban sokaknak fejtörést okozhat a háló levétele is, és bizony nem mindegy, mikor távolítjuk el a zamatosra főtt sonkáról.

sonkát szeletel

Fotó: Getty Images

Mielőtt azonban rátérnék a kötöző hálóra, pontosabban arra, hogyan és mikor hámozzuk le szépen a sonkáról, fontos megemlíteni, hogy a kötözött sonka valójában az esetek többségében nem egy darab sonka, hanem több, nagyobb hús és zsírdarab hálóval összekötözve. Épp ezért nem jó ötlet főzés előtt levenni róla a hálót, hiszen így, a több részből álló hús, széthullhat. Ha pedig túl későn távolítjuk el, bizony leszaggathatja az értékes falatokat. Ha ugyanis hagyjuk, hogy a sonka hidegre hűljön, közben a háló anyaga is kiszárad és beleragad a ragacsos húsba. Hogy ezt elkerüljük, főzés után várjunk 20-30 percet, majd vágjuk végig hosszában a hálót. Így könnyedén le tudjuk fejteni szépen körben haladva.

Főzz tojást a megmaradt sonkalében!

És még egy tipp a sonkfafőzés utáni pillanatokra, percekre. Ha a sonkalével nincs más tervünk, tegyük a nyers tojásokat lábosba, és öntsünk rá annyi lehűtött sonkalevet, ami teljesen elfedi. Amikor a víz forrni kezd, vegyük le az edényt a tűzről és fedővel zárjuk le. Ha lágytojást szeretnénk, akkor hagyjuk 3-5 percig, ha keménytojást, 10 percig főni a fedő alatt.  Az így főzött tojásnak izgalmasabb íze lesz, a sárgája nem lesz száraz és fojtós, hanem krémes marad. Próbáld ki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top