Tudjuk, hogy nincs finomabb a tejjel, tejszínnel, tojással, liszttel, cukorral készült édességeknél. Ez a műfaj így lett kitalálva. Mégis, manapság tömegeket érintenek a különböző étkezési problémák, ételintoleranciák és ételallergiák. Sokan pedig diagnózis nélkül is úgy tapasztalják, hogy könnyedebben és energikusabbnak érzik magukat bizonyos ételcsoportok fogyasztása nélkül.
Íme, három „mindenmentes” recept, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolnunk.
Mi a természetes hozzávalókat használatát ajánljuk, és nem a mesterséges úton előállított, például laktózmentesített alapanyagokét. A művi cukorpótlók, az akár több tucat hozzávalóból összeállított, méregdrága gluténmentes lisztkeverékek és egyéb pótló termékek elfogyasztásával nem biztos, hogy jót teszünk az egészségünknek. Sőt.
Felejtsük el a „mentes” liszteket és laktózmentes termékeket, szavazzunk a természetes, módosításmentes alapanyagokra!
A készítési mód olyan egyszerű, hogy a három recepthez csupán egy leírást adunk. Más alapanyagok hozzáadása is ér, egyedül arra figyeljünk, hogy az édességek szárazanyag-tartalma, aszaltgyümölcs- és fűszerarányai stimmeljenek.
Mitől „mindenmentes” az alábbi három édesség?
- Lisztet egyáltalán nem tartalmaznak. A sütés nélkül készült édességeket el lehet így is készíteni.
- Tej és tejtermékek hozzáadása nélkül készülnek. Vegánok is fogyaszthatják őket.
- Hozzáadott cukrot, mézet nem, természetes formában gyümölcscukrot viszont tartalmaznak az alábbi finomságok. Az aszalt gyümölcsök magas gyümölcscukor-tartalma édesít cukor helyett.
- Teljesen tojásmentesek, ezért vegánbarát is.
- Szójamentesek. Bizonyos autoimmun-betegségek esetében tilos a szója fogyasztása, ezért fontos szempont.
Kókuszgolyók „mentesen”
- 100 g zabpehely
- 50 g aszalt datolya maggal vagy 40 g aszalt datolya mag nélkül
- 1 púpozott evőkanál, cukrozatlan kakaópor
- Kókuszreszelék a forgatáshoz
Narancsos golyók
- 230 g aszalt datolya maggal vagy 170 g aszalt datolya mag nélkül
- 150 g mandula – sós és nem sós mandulával is finom!
- Fahéj, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint
- 1 narancs reszelt héja
Barackos ropogós golyók
- 130 aszalt datolya maggal vagy 100 g aszalt datolya mag nélkül
- 80 g aszalt sárgabarack
- 150 g törökmogyoró, vagy ha nincs: dió
Ha túl száraz a massza, minimális vizet vagy zsíros kókusztejet adjunk hozzá. Utóbbival még finomabb lesz.
Elkészítése:
- Aprítógépben törjük össze az olajos magvakat, a mandulát, törökmogyorót vagy diót. Ha nincsen, használhatunk turmixgépet, botmixert vagy kézi mozsárt is. Mivel golyókat gyúrunk belőlük, fontos, hogy formázható legyen.
- Az aszalt datolyát vagy az aszalt sárgabarackot vágjuk késsel pici darabokra. Gyúrjuk össze kézzel. Ha túl száraznak ítéljük, pici víz hozzáadásával (1-2 teáskanál) kezelhetőbb masszát kapunk.
- Dolgozzuk össze a fűszerekkel és az olajos magvakkal, végül gyúrjunk a masszából kisebb-nagyobb golyócskákat – ahogyan mi szeretjük!
- A narancsos golyókat forgassuk bele frissen reszelt narancshéjba, a kókuszgolyókat kókuszreszelékbe.
- Egy óra a hűtőben, és szilárd golyókat kapunk.
Ha szeretnénk színes golyókat kapni, összetört pisztáciában meghempergetve zöld, kókuszreszelékben megforgatva fehéres golyókat kapunk. A rózsaszín golyók titka a fagyasztva szárított, azaz a liofilizált málnában való hempergetés.