nlc.hu
Gasztro
Csokitojás helyett „mentes" édességek

Húsvét cukkorsokk nélkül: 3 szupergyors glutén-, cukor-, laktózmentes finomság

Csokitojás helyett 3 isteni finom golyó. Cukor, glutén, tojás, tej hozzáadása nélkül.

Tudjuk, hogy nincs finomabb a tejjel, tejszínnel, tojással, liszttel, cukorral készült édességeknél. Ez a műfaj így lett kitalálva. Mégis, manapság tömegeket érintenek a különböző étkezési problémák, ételintoleranciák és ételallergiák. Sokan pedig diagnózis nélkül is úgy tapasztalják, hogy könnyedebben és energikusabbnak érzik magukat bizonyos ételcsoportok fogyasztása nélkül.

Íme, három „mindenmentes” recept, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolnunk.

húsvéti mentes édességek

Az ízletes aszalt gyümölcs a titka / Fotó: Vesnaandjic, Getty Images

Mi a természetes hozzávalókat használatát ajánljuk, és nem a mesterséges úton előállított, például laktózmentesített alapanyagokét. A művi cukorpótlók, az akár több tucat hozzávalóból összeállított, méregdrága gluténmentes lisztkeverékek és egyéb pótló termékek elfogyasztásával nem biztos, hogy jót teszünk az egészségünknek. Sőt.

Felejtsük el a „mentes” liszteket és laktózmentes termékeket, szavazzunk a természetes, módosításmentes alapanyagokra!

A készítési mód olyan egyszerű, hogy a három recepthez csupán egy leírást adunk. Más alapanyagok hozzáadása is ér, egyedül arra figyeljünk, hogy az édességek szárazanyag-tartalma, aszaltgyümölcs- és fűszerarányai stimmeljenek.

Mitől „mindenmentes” az alábbi három édesség?

  • Lisztet egyáltalán nem tartalmaznak. A sütés nélkül készült édességeket el lehet így is készíteni.
  • Tej és tejtermékek hozzáadása nélkül készülnek. Vegánok is fogyaszthatják őket.
  • Hozzáadott cukrot, mézet nem, természetes formában gyümölcscukrot viszont tartalmaznak az alábbi finomságok. Az aszalt gyümölcsök magas gyümölcscukor-tartalma édesít cukor helyett.
  • Teljesen tojásmentesek, ezért vegánbarát is.
  • Szójamentesek. Bizonyos autoimmun-betegségek esetében tilos a szója fogyasztása, ezért fontos szempont.
húsvéti mentes édességek

Keksz és tej nélkül / Fotó: asab974, Getty Images

Kókuszgolyók „mentesen”

  • 100 g zabpehely
  • 50 g aszalt datolya maggal vagy 40 g aszalt datolya mag nélkül
  • 1 púpozott evőkanál, cukrozatlan kakaópor
  • Kókuszreszelék a forgatáshoz

Narancsos golyók

  • 230 g aszalt datolya maggal vagy 170 g aszalt datolya mag nélkül
  • 150 g mandula – sós és nem sós mandulával is finom!
  • Fahéj, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint
  • 1 narancs reszelt héja

Barackos ropogós golyók

  • 130 aszalt datolya maggal vagy 100 g aszalt datolya mag nélkül
  • 80 g aszalt sárgabarack
  • 150 g törökmogyoró, vagy ha nincs: dió

Ha túl száraz a massza, minimális vizet vagy zsíros kókusztejet adjunk hozzá. Utóbbival még finomabb lesz.

Elkészítése:

  • Aprítógépben törjük össze az olajos magvakat, a mandulát, törökmogyorót vagy diót. Ha nincsen, használhatunk turmixgépet, botmixert vagy kézi mozsárt is. Mivel golyókat gyúrunk belőlük, fontos, hogy formázható legyen.
  • Az aszalt datolyát vagy az aszalt sárgabarackot vágjuk késsel pici darabokra. Gyúrjuk össze kézzel. Ha túl száraznak ítéljük, pici víz hozzáadásával (1-2 teáskanál) kezelhetőbb masszát kapunk.
  • Dolgozzuk össze a fűszerekkel és az olajos magvakkal, végül gyúrjunk a masszából kisebb-nagyobb golyócskákat – ahogyan mi szeretjük!
  • A narancsos golyókat forgassuk bele frissen reszelt narancshéjba, a kókuszgolyókat kókuszreszelékbe.
  • Egy óra a hűtőben, és szilárd golyókat kapunk.

Ha szeretnénk színes golyókat kapni, összetört pisztáciában meghempergetve zöld, kókuszreszelékben megforgatva fehéres golyókat kapunk. A rózsaszín golyók titka a fagyasztva szárított, azaz a liofilizált málnában való hempergetés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top