Csaknem másfélszer annyiba kerülnek az élelmiszerek, mint tavaly márciusban, de néhány közkedvelt termék ára az elmúlt hónapok csúcsdrágulása után csökkent – számolt be a Pénzcentrum.
A lap szerint tavaly márciushoz képest 42,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a legnagyobb mértékben dráguló termékek ára pedig megduplázódott. Ilyenek a vöröshagyma és a sertészsír: ez utóbbinak ára csak február óta 20 százalékkal nőtt. A tél végéhez közeledve hasonlóan gyorsan emelkedik a paradicsom, a paprika és az uborka ára is.
Azért jó hírrel is szolgált a Pénzcentrum, néhány alapvető élelmiszer és háztartási cikk ára lejjebb ment az elmúlt egy hónapban. Olcsóbb lett például:
- a trappista sajt, ami márciusban 11 százalékkal került kevesebbe, mint februárban;
- a fűtési szezon végéhez közeledve a brikett és a gáz;
- a vaj;
- a gázolaj;
- a téliszalámi;
- a négytojásos spagetti;
- a frottírtörülköző;
- a konzerves csemege kukorica;
- és a 12%-os zsírtartalmú tejföl is.
A brutális drágulás egyébként a boltok forgalmán is érzékelhető, ami a kiskereskedelmben idén februárban 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző évben.