nlc.hu
Gasztro

Ezek a slágertermékek lettek olcsóbbak

Árháború: tíz százalékkal olcsóbb a trappista, mint egy hónapja

Míg a vöröshagyma ára megugrott, a vaj és a trappista sajt olcsóbb lett.

Csaknem másfélszer annyiba kerülnek az élelmiszerek, mint tavaly márciusban, de néhány közkedvelt termék ára az elmúlt hónapok csúcsdrágulása után csökkent – számolt be a Pénzcentrum.

Bevásárlókocsi egy szupermarketban

Miközben folyamatosan drágul az élet, néhány népszerű termék ára zuhanásnak indult. Fotó: Unsplash

A lap szerint tavaly márciushoz képest 42,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek,  a legnagyobb mértékben dráguló termékek ára pedig megduplázódott. Ilyenek a vöröshagyma és a sertészsír: ez utóbbinak ára csak február óta 20 százalékkal nőtt. A tél végéhez közeledve hasonlóan gyorsan emelkedik a paradicsom, a paprika és az uborka ára is.

Azért jó hírrel is szolgált a Pénzcentrum, néhány alapvető élelmiszer és háztartási cikk ára lejjebb ment az elmúlt egy hónapban. Olcsóbb lett például:

  • a trappista sajt, ami márciusban 11 százalékkal került kevesebbe, mint februárban;
  • a fűtési szezon végéhez közeledve a brikett és a gáz;
  • a vaj;
  • a gázolaj;
  • a téliszalámi;
  • a négytojásos spagetti;
  • a frottírtörülköző;
  • a konzerves csemege kukorica;
  • és a 12%-os zsírtartalmú tejföl is.

A brutális drágulás egyébként a boltok forgalmán is érzékelhető, ami a kiskereskedelmben idén februárban 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző évben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top