nlc.hu
Gasztro

A szójaszósz halálos adagja

Tudtad? Ennyi a szójaszósz halálos adagja

Szójaszószból is létezik az a mennyiség, aminek az elfogyasztása már mérgező lehet.

A szójaszósz mintegy 2000 éve teszi ízletesebbé az ételeket, ám mint számos más finomságot, ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani. Egyetlen evőkanálnyi szójaszószban ugyanis körülbelül 900 milligramm só van, ami azt jelenti, hogy ha túl sokat fogyasztasz belőle, akkor több sót viszel be a szervezetbe, mint amennyit elbír. És hogy mennyi is az annyi?

Nos, létezik néhány dokumentált eset, amikor az emberek túladagolták a szójaszószt. 2013-ban például egy 19 éves férfi egy liter szójaszószt ivott meg, amitől kómába esett. Az orvosok hiába próbálták stimulálni, semmiféle ingerre nem reagált. Úgynevezett hipernatrémia, vagyis nátriumtöbblet alakult ki nála, mely során a a szervezet úgy próbálja szabályozni a vér és a szövetek közötti sószintet, hogy folyadékot szállít ki a szövetekből. Ez végzetes folyadékgyülemeket okozhat olyan helyeken, mint a tüdő, vagy épp vérzéseket az agyban. A férfi gyorsan kapott orvosi segítséget, ám még így is három napba telt, mire visszanyerte az eszméletét. Mégis szerencsés volt, mivel a szójaszósz halálos adagja sokkal kisebb mennyiség is lehet, mint amit ő elfogyasztott.

Szójaszósz

Csak mértékkel! (Fotó: Getty Images)

Egy másik esetben egy depresszióban szenvedő nő fogyasztott el túl sok szójaszószt. Bár az orvosok megpróbáltak segíteni rajta, súlyos agykárosodást szenvedett, a a tüdejébe került folyadék miatt pedig meghalt tüdőödémában.

A só halálos adagja nagyjából 0,75 gramm/testsúlykilogramm és 4 gramm/testsúlykilogramm közé esik, ami azt jelenti, hogy egy átlagos, körülbelül 68 kilós személy számára 135 gramm, azaz körülbelül 7,5 evőkanálnyi mennyiség elfogyasztása jelent veszélyt.

Egy csésze szójaszósz körülbelül 14 gramm sót tartalmaz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top