nlc.hu
Gasztro

Útmutató az elsózott étel megmentésére

Szerelmes a szakácsné: mit tehetünk, ha elsóztuk az ételt?

A szerelmes nőnek elkalandoznak a gondolatai, erről szól a magyar közmondás. Akár szerelem, akár más okból voltunk figyelmetlenek: hogyan javíthatjuk ki az elsózott ételt?

„Úgy szeretlek, édesapám, ahogy az emberek a sót!” – szólt a legkisebb királylány, majd be is bizonyította az öreg királynak, hogy só nélkül nem lehet szép az élet. De mit tehetünk akkor, ha megszaladt a kezünkben a sószóró, és nem szeretnénk kidobni az ételt?

A krumpli sótlanító mítoszáról hamarosan külön cikkben foglalkozunk, addig is vegyük sorra a lehetőségeinket.

Praktikus útmutató, ha elsóztuk az ételt

Vannak menthetetlen esetek. Ha egy leeső fedél miatt egy az egyben belezúdítottunk egy doboz sót az ételbe, ott semmilyen dédnagyanyai trükk nem segít. További szempont, hogy a sósság mértéke személyenként is igen eltérő: sokan úgy megsózzák az ételt, ami másnak már ehetetlen.

Leves megsózása

A leves viszonylag könnyen menthető / Fotó: Neustockimages, Getty Images

  • Ha szilárd étel felületén szaladt meg a só, van esélyünk bevizezett papírtörlővel felitatni. Szendvics, nyers zöldségek, sült krumpli, sült zöldségek vagy sült hús felületéről felitathatjuk a felesleges sót.
  • Ha van otthon, egy késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával mérsékelhetjük a levesek, raguk, mártások, főzelékek, pörköltek sósságát.
  • Saját anyaggal dúsítás és vízzel hígítás. Ha az elsózás után is van még otthon azokból a hozzávalókból, amelyekből levest, ragut, mártást, főzeléket, pürét, pörköltet főzünk, egész egyszerűen emeljük meg az alapanyag-mennyiséget annyival, amennyire túlsóztuk. Ha csak vízzel hígítjuk (a további hozzávalók nélkül), nem fog sikerülni. Ez esetben vagy vízízű vagy sós-vízízű lesz a feljavítani kívánt ételt. Mindig csak keveset adjunk hozzá, kóstoljunk, és így emeljünk a hozzáadott mennyiségeken.
  • Levesek, mártások, főzelékek, pürék és raguk esetében segít a tej, tejszín, tejföl, joghurt is. Ha az adott ételhez illik a tejes, tejszínes, tejfölös habarás (vagy akár habarás nélkül csak a tejtermék), megszelídíthetjük vele a túlsózott ételt. Minél zsírosabb a tejtermék, annál hatékonyabb lesz. Egy elsózott csirkepörköltet így feljavíthatunk például paprikás csirkévé.
  • Ha allergia vagy vegán étrend miatt nem fogyasztunk tejet, tejtermékeket, a növényi alapú készítmények közül a zsíros kókusztej, kókusztejszín és a zabtejszín lesz a segítségünkre. Ugyanaz vonatkozik rá, mint a fentiekre!
  • Kifejezetten pörköltök, raguk, paradicsomos alapú mártások esetén dúsítsuk fel az alapot paradicsommal és vöröshagymával. Az édes-savanykás paradicsom és a hagyma jól felveszi a sót.
  • Létező, de nem tökéletes hatékonyságú módszer, ha egy szelet kenyeret teszünk az elsózott ételbe, majd 10 perc további főzés után kivesszük. Szaftos, leves ételeknél működik értelemszerűen. Más módszerekkel is kombinálhatjuk.
  • Igazi kutyaharapást szőrével módszer az ecet/citromlé+cukor hozzáadása. Ezzel akkor próbálkozzunk, ha csak kevésbé sóztuk el az ételt, és illik hozzá ez a plusz ízpár (például ragulevesekhez, főzelékekhez). Egyfajta természetes ízfokozóként tud funkcionálni a sós, édes, savanyú ízek kombinálása.
  • Keményítőtartalmú alapanyagok: krumpli, rizs vagy száraztészta hozzáadása. Hatásosságukról megoszlanak a tapasztalatok. Az ételbe beletett egyetlen beletett krumpli nem biztos, hogy csodát tesz, de ha emelünk a téten, megmenthetünk egy egész tál ételt. Egy elsózott ragulevesbe, húsos vagy zöldséges raguba, illetve pörköltbe főzzünk bele krumplit, rizst vagy tésztát, együtt az étellel, természetesen só hozzáadása nélkül. A keményítőtartalmú köretfélék fel fogják venni a sót!

+1 okos megoldás

Ha levest, mártást, pörköltet, ragut sóztunk el, merjünk ki az elsózott léből/szaftból. Egy külön edényben fűszerezzük be további só hozzáadása nélkül, szükség esetén adjunk hozzá olajat vagy más zsiradékot, majd fagyasszuk le. Jó lesz későbbi alapnak!

Ha pedig cukor helyett megsóztuk a reggeli kávénkat, várja a mosogató lefolyója!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top