nlc.hu
Gasztro
Kenyérfelfújt olasz módra: strata

Gazdag olasz reggeli szikkadt kenyérből: strata – recepttel!

Kenyérpudingnak, kenyérfelfújtnak és kenyérrakottasnak is nevezhetjük ezt a ráérős reggelit. Ha van otthon bőven tej és tojás, valójában kiváló maradékmentő. Süssünk stratát!

Strata. Laktató reggeliként lett ismert ez az olasz casserole, magyarán sütőben sült egytálétel. Itália-szerte inkább édes reggeliket fogyasztanak, de nem kizárólag. A mindennapok reggelije az édes péksütemény vagy fette biscottate (kétszersült) cappuccino mellé. Úgyszintén a pane, burro e marmellata, avagy a jó öreg vajas kenyér lekvárral. A strata sem egy úri muri, eredetileg egy igazi maradékmentő étel – habár a vaj, tojás, tej, tejszín egyáltalán nem olcsó hozzávaló manapság.

Arra viszont tökéletes, hogy ha csak egy kis felvágottunk, kis adag zöldségünk, kisebb darab sajtok maradtak a hűtőben, a stratában egy új ételként születhetnek újjá.

Vega strata spenóttal

Strata alaprecept spenóttal / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Strata, a „réteges” egybensült

Az olasz strata szó réteget jelent. A strata nem szigorú receptúra szerint készül, mint bizonyos autentikus olasz fogások. Egy igazi „mindent bele” étel lehet, ha a hűtőből, maradékokból improvizálunk.

Mi most megmutatjuk az alapreceptet két plusz hozzávalóval: gombával és kolbásszal, de ezek nélkül, kizárólag zöldségekkel is ízletes kenyérfelfújtat kapunk.

Az isteni strata 8 trükkje

  1. Ez egy előkészítést igénylő étel. Több órát kell a tojásos masszának állnia a hűtőben, ezért akár kényelmesen, előző nap is beáztathatjuk, így reggel már csak sülnie kell.
  2. Ha friss kenyérből készítjük – nem szikkadtból –, pirítsunk rá a kenyérre sütőben vagy serpenyőben az áztatás előtt.
  3. Minél jobb minőségű kenyeret használunk hozzá, annál finomabb lesz a strata! A gyorskelesztett, morzsalékos, „rosszul öregedő” ipari kenyér nem ideális alapanyag hozzá.
  4. Ne spóroljuk le az áztatási időt! Akár egy egész éjszakát is pihenhet a hűtőben a tejes-tojásos lében.
  5. Karakteresebb ízvilágú sajtokkal az igazi, ezért szerepel parmezán és Gruyère keveréke alapreceptben. De ha valóban maradékmentésben vagyunk, jöhet bele gouda, edami, maasdamer, vagy a magyarok közül Pannónia, Óvári, esetleg trappista is. Ha magyar sajt kerül bele, a legcsodálatosabb persze, ha kistermelői, érlelt sajtot tudunk beletenni.
  6. Felvágottakkal jóval tartalmasabb ételt kapunk, fél napra jóllakhatunk vele: remekül illik hozzá a sós-fűszeres kolbász és bacon is.
  7. Kedvenc zöldségeinkkel is készíthetjük, de vigyázzunk, a túlságosan lédús zöldségek eláztathatják (pl. paradicsom).
  8. Bonyolultabb receptekben külön besamel mártás is szerepel. Nem érdemes vele külön bűvészkedni, ha követitek az alábbi instrukciókat, tökéletes lesz a felfújt!
Strata kolbásszal

Strata kolbásszal / Fotó: Elena Danileiko, Getty Images

Strata, az olasz kenyérfelfújt receptje

Hozzávalók:

  • 40 dkg kenyér
  • 20 dkg Gruyère vagy Comté sajt
  • 5 dkg parmezán vagy Grana Padano
  • 6 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 6 db tojás
  • Egy csokor újhagyma
  • 1 nagy fej vörös- vagy lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 zacskó = 160 g bébispenót
  • 15-20 dkg gomba (opcionális)
  • Sütnivaló kolbász (opcionális)
  • Só, frissen őrölt bors és őrölt szerecsendió ízlés szerint
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

  • A szikkadt kenyeret falatnyi darabokra vágjuk vagy tépjük. Ha friss kenyérből dolgozunk, száraz serpenyőben vagy tepsiben pirítsunk kérget a kenyérre.
  • Egy tepsit vagy sütőtálat kenjünk ki vékonyan vajjal, és halmozzuk bele a kenyérdarabokat.
  • Egy nagy keverőtálban verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, a mustárt, sót, borsot szerecsendiót. Keverjük össze jól, és öntsük rá!
  • Fóliával vagy a sütőtál tetejével borítsuk le, és legalább 2-3 órára vagy akár egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  • Egy serpenyőben közepes lángon futtassuk meg a vöröshagymát, és kevergetés mellett üvegesre pároljuk. 3-4 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, majd a friss spenótot. Fonnyasszuk meg a hagymán a leveleket.
  • Minimális zsiradékon enyhén pirítsuk meg a gombát és a kolbászt, de semmiképpen ne süssük át! A kolbász által kieresztett zsíron piríthatjuk a gombát is, plusz zsiradék hozzáadása nélkül. Ha más zöldséget, bacont tennénk bele, ugyanígy készítsük el. Kapjon egy kis kérget, de ne süssük át.
  • Melegítsük elő a sütőt 170 fokra! A hűtőből kivett keverékre tegyük rá a spenótos hagymás keveréket és a gombát/kolbászt is. Finoman forgassuk át.
  • Süssük kb. 60 percig, letakarás nélkül a kenyérrakottast, míg megemelkedik, és a folyós állag szilárddá, felfújtszerűvé nem válik, és aranybarna színt kap.
  • Tipp: ha előbb kivettük a hűtőből a tojásos masszát, és szobahőmérsékleten kezdjük sütni, kevesebb idő is elég.
  • Tálalás előtt hagyjunk neki egy kis időt! Ha fogyasztás előtt 10-15 percig állni hagyjuk, össze fog állni, szeletelhető és szebben tálalható lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top