nlc.hu
Gasztro

Kicsírázott krumpli

Meg lehet enni a kicsírázott krumplit? Itt a válasz!

Nem kell hosszú ideig őrizgetni a fel nem használt krumplit ahhoz, hogy kicsírázzon. Vajon ehető még, ha ez megtörténik?

Egyesek szerint nincs semmi gond a kicsírázott krumplival, elég csak lefejtegetni róla a kisebb-nagyobb kinövéseket és máris folytatódhat a munka a megszokott módon, az óvatosabbak azonban azt mondják, hogy jobb résen lenni, ha már megtörtént a baj.

A helyzet az, hogy mindkét tábornak igaza van: bizonyos esetekben teljesen ártalmatlan a kicsírázott burgonya, előfordulhat azonban, hogy a fogyasztásával veszélyes anyagokat is magadhoz vehetsz, ha nem vigyázol. Amikor a krumpli csírázni kezd vagy megzöldül, megemelkedik a benne található glikoalkaloidok mennyisége, ami nem feltétlenül tesz jót. 

kicsírázott krumpli

Enni vagy nem enni?

Tudni kell, hogy ezek természetes módon is jelen vannak a szóban forgó zöldségben, és semmilyen egészségkárosító hatásuk sincs. Ha mégis nagyobb mennyiségben jutnak a szervezetbe, hányinger, hasmenés és hasfájás jelentkezhet, amit érthető módon mindenki szeretne elkerülni.

A jó hír az, hogy bizonyos jelekből már ránézésre tudhatod, hogy biztonsággal felhasználhatod-e a krumplit, vagy szerencsésebb inkább megválni tőle. Ints búcsút a burgonyának, ha:

  • a rajta lévő csírák hossza meghaladja az 1 cm-t
  • ha zöldes árnyalatúvá válik a héja
  • ha a héja ráncossá, az állaga pedig puhává válik

Fontos ismertetőjegy még a keserű íz is. Ha a nyers burgonya ilyen, jobb, ha más fogás után nézel!

Így csökkentsd a rizikót

Bizonyos körülmények között lassítható a burgonya csírázása, amivel a glikoalkaloid-szint emelkedése is megelőzhető. A krumplit tartsd mindig hűvös, száraz és sötét helyen. A kicsírázott krumplinak soha ne fogyaszd el a héját, ha olyan módon használod fel, hogy a héjára is szükség van, csakis egészséges, feszes héjú és csíramentes darabokat válassz. A héjában főtt krumpli főzővizét soha ne használd újra a konyhában, és a krumplisütéshez használt olajat is cseréld gyakran!

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top