nlc.hu
Gasztro

Sertésvirslit hív vissza a Penny

Nébih: sertésvirslit hívott vissza a Penny

Nem jelölt szója allergén miatt hívják vissza a Karát roppanós sertésvirslit a Penny-Market kft. üzleteiből.

A visszahívás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű termékre vonatkozik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel. A hivatal kéri a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el! A Penny Market üzletekbe visszavihető a Karát roppanós sertésvirsli, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

Virsli

A Penny egyik sertésvirslijével akadt gond (Fotó: Pixabay)

A Nébih oldalán jelezte: az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket; rákféléket; tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet, dióféléket.

Hozzáteszik: túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék, és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer-allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top